Tientallen fijnsparren in Zoniënwoud moeten worden gekapt

© PhotoNews

Door de droogte de afgelopen zomer zijn tientallen fijnsparren aangetast door de letterzetter, een kleine kever. Leefmilieu Brussel moet de bomen kappen, maar zal ze vervangen door een andere soort. "Door de klimaatverandering heeft de fijnspar geen overlevingskansen meer in Brussel."

In heel België kampen fijnsparren met de letterzetter, een schorskever die amper vijf millimeter groot wordt. Ook in Brussel zullen tientallen fijnsparren tegen de vlakte moeten, weet Het Nieuwsblad. De bomen bevinden zich alleen in het Zoniënwoud.

"In het Brussels Gewest is de fijnspar helemaal niet aanwezig. De populatie bedraagt er minder dan een procent van alle boomsoorten", zegt Stéphane Vanwijnsberghe van Leefmilieu Brussel aan Het Nieuwsblad.

'Klimaatverandering'

"De droogte is de grootste boosdoener. De fijnspar heeft water nodig om zich te ontwikkelen en de afgelopen zomer heeft het bijna niet geregend", legt Vanwijnsberghe uit. "Als de boom niet bevochtigd wordt, is hij kwetsbaarder voor aantasting."

Leefmilieu Brussel zal de bomen zo snel mogelijk laten kappen. In de plaats komt een nieuwe soort. "In Brussel heeft de fijnspar geen grote overlevingskansen meer door de klimaatverandering", aldus Stéphane Vanwijnsberghe. Leefmilieu Brussel roept privé-eigenaars met fijnsparren op om de bomen ook te kappen om de aantasting van andere bomen te vermijden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?