Politie nuanceert: 'Geen probleem met veiligheid in Zoniënwoud'

© PhotoNews
| Zoniënwoud.

Een vrouw is maandagavond tijdens het joggen in het Zoniënwoud aangevallen door een gewapende man. De burgemeester van Hoeilaart adviseert daarom om altijd een partner mee te nemen in het bos. Een algemeen veiligheidsprobleem is er in het Zoniënwoud echter niet, zegt de politie. "Dit is een zeer uitzonderlijk incident."

Het slachtoffer was maandagavond rond 17.30 uur aan het joggen in de buurt van het station van Groenendaal. Plots werd ze langs achteren vastgegrepen en bedreigd door een man met een vuurwapen. De vrouw van 24 kon ontkomen en verwittigde de politie, maar de dader kon niet worden gevat.

Het parket van Halle-Vilvoorde opende een onderzoek, nadat de vrouw een klacht tegen onbekenden had neergelegd wegens aanranding. De Hoeilaartse burgemeester Tim Vandenput (Open VLD) oppert bij VRT NWS intussen dat mensen niet meer alleen moeten gaan wandelen of lopen in het Zoniënwoud.

'Zeer uitzonderlijk incident'

Een algemeen veiligheidsprobleem is er echter niet in het Zoniënwoud, beklemtoont de politiezone Druivenstreek. "Het gaat hier om een geïsoleerd incident", zegt korpschef Sébastien Verbeke aan BRUZZ. "Maar gezien de zwaarwichtigheid van de feiten, moeten we wel aangeven dat de kans kleiner is dat de dader opnieuw toeslaat bij een groep dan bij een individu."

De waarschuwing om niet langer alleen in het Zoniënwoud rond te lopen, geldt dan ook vooral voor lopers en wandelaars. "Het is een groot gebied. Dan is het toch altijd veiliger om met twee te zijn. Als er iets gebeurt, kan de partner iets ondernemen zodat de hulpverlening snel kan komen. Dat geldt vooral voor sporters die bijvoorbeeld een voet verstuiken."

Een gelijkaardig geluid horen we bij de Brusselse politiezone Marlow (Ukkel, Watermaal-Bosvoorde en Oudergem). "Het fenomeen van pogingen tot zedenfeiten en ontvoering is onbestaande bij ons", zegt woordvoerder Philippe Vanhees. "De algemene raad om een partner mee te nemen is echter niet slecht. Je weet nooit waar je je bevindt. Maar we hoeven geen paniek te zaaien: het Zoniënwoud is niet onveilig."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?