Symbolische staking bij openbare netheid

© Miguel Discart
| pietonnier netheid BRUZZ 1528

De Openbare Netheidsdienst heeft vandaag opnieuw stakingspiketten gezet aan de Ruimingskaai. Hun vraag is nog steeds dezelfde: een eerlijker loon in overeenstemming met de andere regionale niveaus. De actie is symbolisch.

"Waarom denk je dat we vandaag staken?", vraagt Rudi De Coster van het ACV. Het is een retorische vraag - de eisen van het netheidspersoneel zijn al anderhalf jaar dezelfde. Vandaag is het gemeenschappelijk arbeidsfront met piketten aanwezig aan de kaaien, rond de cellen van de Brusselse netheidsdienst. Enkele honderden personeelsleden zijn niet aan het werk gegaan.

"De lonen zijn nog altijd niet in overeenstemming met de lonen bij andere niveaus, zoals de gewestelijke diensten", vervolgt De Coster. "De actie vandaag is eerder symbolisch - de werknemers die aan het werk willen gaan, laten we gewoon passeren. Het stakende personeel beperkt zich louter tot de netheidsmedewerkers zelf. We staken vandaag om op de beslissing te wegen die volgende week wordt genomen naar aanleiding van onze eisenbundel. We vragen onder andere 10% loonsverhoging, en een arbeidsduurvermindering zoals in Sint-Joost werd doorgevoerd. Maar dat weet iedereen ondertussen al veel te lang."

Volgende week staakt het gemeenschappelijk vakbondsfront ook in Elsene. De gevolgen voor de vuilnisophaling zouden beperkt blijven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?