‘Te weinig inburgeringsplaatsen in Brussel’

© brusselnieuws.be
11/01/2016

Brussel plant 7.000 plaatsen voor inburgering, maar het aantal nieuwkomers dat daar een beroep zal op doen is minstens dubbel zo hoog. Dat zegt het Ciré.

De Brusselse regering besloot om het traject verplicht te maken in Brussel in navolging van Vlaanderen en Wallonië. De besprekingen over de uitvoering hiervan lopen nog in de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, meldt La Libre Belgique op maandag.

Het inburgeringstraject in het gewest bestaat vandaag enkel aan Nederlandstalige kant en op vrijwillige basis. Onthaalbureau Bon heeft een capaciteit van circa 3.000 plaatsen.

Daar komen nu 4.000 plaatsen bij, verdeeld over twee onthaalbureaus: een eerste heet Bapa BXL, een structuur die gelieerd is aan de Stad Brussel. Het tweede bureau ‘Via BXL’ komt er op initiatief van Schaarbeek en Molenbeek. Deze instellingen zouden eind 2016 openen.

Dat is echter niet genoeg, zegt vzw Ciré, die zich al tientallen jaren inzet voor vluchtelingen in Brussel. Jaarlijks zouden 15.000 tot 20.000 mensen nood hebben aan zo’n parcours, schat het Ciré. Een bron die het dossier goed kent bevestigt het cijfer aan onze redactie.

Doordat een verplicht inburgeringstraject jaren politiek moeilijk lag bestaan er echter geen betrouwbare cijfers, en is er geen goed zicht op de noden. Er moet dringend een aanbod op maat van de verschillende soorten nieuwkomers voorzien worden, en er is grote nood aan een betere coördinatie van de inspanningen, klinkt het nog bij onze bron.

Volgens Brussels staatssecretaris Bianca Debaets is overleg tussen de gemeenschappen noodzakelijk: "De Vlaamse Gemeenschap heeft de ervaring met inburgering en heeft al een belangrijke capaciteit in Brussel. Overleg met Vlaams minister Homans over de toekomst van het Vlaamse integratietraject is dringend noodzakelijk. En ook de Franstalige gemeenschap moet nu snel werk maken van een eigen traject. Indien zij op middellange termijn het viervoudige kunnen aanbieden van onze capaciteit dan halen we de noodzakelijke 15.000 plaatsen."

Het Ciré vraagt zich af hoe een verplicht parcours te rijmen valt met een tekort aan plaatsen. De organisatie vraagt zich ook af of de overheid nu een prioritaire lijst van nieuwkomers wil opstellen, waardoor anderen uit de boot vallen. Volgens David Cordonnier, medewerker van minister-president Rudi Vervoort (PS), zal een groot deel van de nieuwkomers echter opgevangen worden door andere organisaties.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni