Termont weigert agenten naar Brussel te sturen

© Gekiere
| Statutair is het echt onmogelijk om dat verlof in te trekken, minister Jambon weet dat ook wel,” zegt Termont.

Burgemeester van Gent Daniël Termont (SP.A) weigert om de vakantiedagen van een aantal agenten te schrappen om grote evenementen in Brussel te gaan beveiligen in juli. Hij gaat zo in tegen een vraag van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), die honderd Gentse agenten in Brussel wil. “Maar we hebben die mensen hun verlof al bevestigd, statutair is het onmogelijk om dat zo maar in te trekken,” zegt Termont.

De Gentse burgemeester doet zijn verhaal bij VTM Nieuws. Hij weigert om verlofdagen van zijn lokale politieagenten in te trekken om deze zomer evenementen te beveiligen in Brussel.

Onder meer de 11 juli-viering en de de NAVO-top vinden in die periode plaats. Bij die laatste zal de Amerikaanse president Trump ook aanwezig zijn. Het federale en Brusselse korps hebben niet genoeg manschappen om de veiligheid volledig te garanderen. Daarom vraagt Jambon aan alle lokale korpsen om tien procent van hun agenten af te staan.

'Statutair onmogelijk'

Maar voor Gent gaat dat dus niet lukken. “We hebben in februari iedereen zijn groot verlof toegewezen, mensen hebben vakanties geboekt en dergelijke meer. Statutair is het echt onmogelijk om dat verlof in te trekken, minister Jambon weet dat ook wel,” besluit Termont.

De burgemeester gaat proberen om toch nog een veertigtal Gentse agenten naar Brussel te sturen. Dat is wel minder dan de honderd agenten waar Jambon om vroeg. De minister geeft al wel aan begrip te hebben indien het echt praktisch onmogelijk is om agenten te sturen.

Termont krijgt trouwens bijval van zijn collega uit Vilvoorde, Hans Bonte (SP.A). Die heeft het over ‘de wereld op zijn kop’: “De federale politie zou de lokale juist moeten steunen als dat nodig is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?