Terrasrijder aangehouden op verdenking van poging tot doodslag

© Brusselse brandweer
| In zijn snelheid nam de bestuurder het terrasmeubilair van Le Corbeau mee. Verschillende mensen raakten licht gewond.
Updated: 27-08-2022 - 16:51

De chauffeur die inreed op het terras van Le Corbeau verschijnt dit weekend voor de onderzoeksrechter. Het Brusselse parket bevestigt zijn aanhouding voor poging tot doodslag. Het zou gaan om de 28-jarige M.G., uit Sint-Joost-ten-Node. Een pakketbezorger die mogelijk gefrustreerd was vanwege het nieuwe circulatieplan, klinkt het.

De bestuurder van de bestelwagen die vrijdag inreed op het terras van Le Corbeau, was de 28-jarige M.G. Hij werd enkele uren na de feiten gevat in Antwerpen. Daarover berichten verschillende kranten zaterdag.

Het Laatste Nieuws schrijft dat de bestuurder (M.G.), een 28-jarige pakketbezorger is. De verdachte zou in Sint-Joost-ten-Node wonen in een appartement met zijn zus en ouders, en zou als koerier voor DPD aan de slag zijn. De man zou gekend zijn bij het gerecht, onder meer voor slagen en verwondingen. Mogelijk moest hij ook in buurt van de Sint-Michielsstraat iets afleveren toen het fout liep.

Circulatieplan

De bestuurder zou de Sint-Michielsstraat zijn ingereden vanuit de Adolphe Maxlaan. Aan het einde van de Sint-Michielsstraat kwam de chauffeur op een kruispunt uit waar hij geen kant op kon. Links en rechts van hem zijn de drukke Nieuwstraat, vol shoppers. In de straat voor hem: paaltjes en enkele grote bloembakken. Dus zagen ooggetuigen hoe hij bruusk rechtsomkeer maakte, om opnieuw door de straat te racen, terug in de richting van de Adolphe Maxlaan.

Daarbij raakte hij het terrasmeubilair van café-restaurant Le Corbeau. Tafels braken, paraplu’s vielen en mensen sprongen om uit de weg te gaan. Er vielen zes lichtgewonden. Ook enkele medewerkers van de Stad Brussel die er aan het lunchen waren, raakten gewond.

The Brussels Times citeert een politiebron waaruit zou blijken dat de man herhaaldelijk zijn frustraties heeft aangegeven over het nieuwe circulatieplan.

De witte bestelwagen werd teruggevonden in de Middaglijnstraat in Sint-Joost-ten-Node. Van de bestuurder was geen spoor. Die werd enkele uren later gevat in Antwerpen Luchtbal. Ongeveer gelijktijdig zakte het dreigingsniveau terug naar 2.

Later op de avond werd een huiszoeking uitgevoerd in zijn flat in de Saksen-Coburgstraat in Sint-Joost-ten-Node, waar hij samen met zijn ouders en zus woont, zo schrijft De Morgen.

'Geen terroristisch motief'

Volgens La Libre Belgique is het dreigingsniveau naar 3 gegaan toen er getuigen opdoken die de chauffeur ‘alluha akbar’ hebben horen roepen, maar er zou twijfel zijn ontstaan over de ernst van die getuigenissen, waarna, nog volgens de krant, beslist is om het dreigingsniveau terug te schroeven.

Het parket geeft geen commentaar over de beweegredenen van de chauffeur, maar sluit een terroristisch motief uit.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?