Chauffeur van bestelwagen die inreed op terras gevat in Antwerpen, onderzoek volop bezig

AD, SD
© BRUZZ - Chris Verhaeghe - Belga
26/08/2022
Updated: 26/08/2022 18.06u

De chauffeur van de bestelwagen die vrijdagmiddag is ingereden op twee terrassen in Brussel-centrum, is ingerekend in Antwerpen. Drie personen werden licht gewond overgebracht naar het ziekenhuis. De bestelwagen werd later teruggevonden in de Middaglijnstraat in Sint-Joost-ten-Node. Wat het motief betreft houdt het Brusselse parket alle pistes open. Het verhoor van de bestuurder, dat nog niet helemaal afgelopen is, zal allicht meer duidelijkheid brengen.

Het ongeval gebeurde om 12.50 uur in de Sint-Michielsstraat, een zijstraat van de Nieuwstraat. Een bestelwagen reed er in op twee terrassen, die van taverne Le Corbeau en die van City Pizza Snack, waarna hij aan hoge snelheid de vlucht nam met de bestelwagen.

Bij het incident raakten uiteindelijk drie personen lichtgewond. Zij werden overgebracht naar het Sint-Jansziekenhuis, zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw.

Politie en parket hebben onmiddellijk een onderzoek geopend om de bestuurder te identificeren. Daarbij werden verschillende slachtoffers en getuigen gehoord en camerabeelden geanalyseerd, zegt Willemien Baert, woordvoerder van het Brussels parket vrijdagavond op een persconferentie.

De bestuurder werd uiteindelijk gevat in Antwerpen, en wordt verhoord door de politie. Volgens HLN gaat het om een inwoner van Sint-Joost-ten-Node, maar het parket wil voorlopig geen commentaar geven over zijn identiteit.

Dreigingsniveau

"Het onderzoek is nog volop aan de gang om de precieze omstandigheden en motieven uit te zoeken. Er blijven nog verschillende pistes open. Die worden de komende uren onderzocht," aldus Baert.

2022-08-26_at_14.36.55_1.jpeg

| De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse gekomen.

"De feiten doen denken aan aanslagen zoals we die al in het buitenland hebben gekend, en dat is inderdaad een piste maar zeker niet de enige. Alle pistes liggen nog open en worden onderzocht, ook dat het zou gaan om een verkeersongeval. We moeten het onderzoek afwachten voor uitsluitsel."

Op sommige plekken in Brussel was vanwege het ongeval het dreigingsniveau verhoogd van 2 naar 3, maar intussen is dat niveau weer verlaagd. Bij het OCAD is te horen dat er aanvankelijk enkele "verontrustende elementen" waren in de zaak, maar intussen zijn er "geruststellende elementen" opgedoken.

De feiten

Volgens een medewerkster van de tegenovergelegen kapperszaak Mia Jackson raasde de bestelwagen met een enorme snelheid voorbij, zo is ook te zien op camerabeelden. De bestuurder heeft de vlucht genomen in zijn bestelwagen, bevestigde Ilse Van de Keere, woordvoerster van de Brusselse politie deze namiddag.

Het voertuig werd later aangetroffen in de Middaglijnstraat in Sint-Joost-ten-Node, bevestigt de politie. Ontmijningsdienst DOVO is daarop ter plaatse gegaan om preventief nazicht te doen.

Het is nog onduidelijk in welke staat en waarom het voertuig er werd aangetroffen. "Er zijn verschillende onderzoeksdaden gebeurd om te begrijpen hoe hij in Antwerpen is geraakt. De precieze omstandigheden worden later nog bekendgemaakt," aldus parketwoordvoerster Willemien Baert nog.

bestelwagen le corbeau vluchtmisdrijf_2022-08-26_at_14.36.55.jpeg
bestelwagen le corbeau_2022-08-26_at_14.39.46.jpeg

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Ilse Van De Keere

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni