Terreur heeft negatieve impact op volksgezondheid

© Ivan Put
| Terreurdreiging in Brussel

De terreuraanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem hebben een duidelijke impact gehad op de volksgezondheid. Dat blijkt uit een studie die onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel hebben uitgevoerd. De klachten variëren van lichamelijke klachten tot mentale problemen.

Het is de eerste keer dat de impact van de recente golf terreuraanslagen (in ons land en in Europa) op de gezondheid bekeken wordt. De VUB-onderzoekers onderzochten het verband tussen terreur en gezondheid aan de hand van steekproeven. De data werden een week na de aanslagen verzameld bij 2.620 mensen die gevolg gaven aan de oproep om een enquête in te vullen.

Uit het onderzoek kwamen enkele opvallende resultaten. Zo voelde één op vijf van de respondenten zich een week na de aanslagen erg of heel erg bedreigd. Van die laatste groep beschouwde meer dan een derde die periode als de slechtste periode uit hun leven. Bijna driekwart van hen schreef dat toe aan de dreiging van terrorisme.

Fysieke en mentale problemen

Bovendien rapporteerden de mensen in deze groep aanzienlijk meer mentale problemen. Bijna de helft sprak van een hoog niveau aan psychische symptomen, zoals angst en depressieve gevoelens. Dat hing volgens de betrokkenen samen met de aanslagen en de daaropvolgende terreurdreiging. "In de week na de aanslagen trachtten heel wat mensen telefonisch om hulp te vragen," voegt professor Deschepper van de Vrije Universiteit Brussel daaraan toe. "Maar een grote groep bleef wellicht onder de radar."

De respondenten spraken bovendien niet enkel over mentale problemen na de terreuraanslagen. Bijna een op vijf rapporteerde een hoog niveau aan lichamelijke klachten. Flauwvallen (3,6 keer hoger), kortademigheid (2,4 keer hoger) en pijn op de borst (2,4 keer hoger) kwamen vaker voor na de aanslagen dan ervoor.

De onderzoekers concluderen dat de perceptie zich bedreigd te voelen sterk samenhangt met welbevinden en gezondheid. "Daarom moet de overheid ervoor zorgen dat burgers in staat zijn om ergens hulp te vinden indien zich een ramp voordoet," aldus Deschepper.

De bevindingen suggereren bovendien dat terroristische aanslagen niet alleen directe slachtoffers maken. Ook vele anderen die niet rechtstreeks getroffen zijn, ervaren problemen. Dit is uiteindelijk ook het doel van de terroristen.

Aanslagen Brussel

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?