Terry Verbiest, eerste hoofdredacteur van TV Brussel, overleden

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 20 mei 2022
Updated: 20-05-2022 - 13:25

Donderdagavond is Terry Verbiest overleden. Terry was de eerste hoofdredacteur van TV Brussel, de regionale televisiezender die in 2016 opging in BRUZZ. Terry werd 66.

Bevlogen, gek van televisie én een begenadigd interviewer. Zo herinnert iedereen die de begindagen van TV Brussel meemaakte zich Terry Verbiest, de man die als hoofdredacteur-directeur de Nederlandstalige regionale televisiezender in Brussel uit de grond stampte.

TV Brussel moest het regionaal station worden van en voor de Vlamingen in Brussel. “Met een open en een brede kijk op de multikulturele samenleving die onze hoofdstad ook is”, stond er toen al in de perstekst. Behalve dat multicultureel ondertussen met een c wordt geschreven, is er weinig veranderd aan de insteek.

De start van het station kostte bloed, zweet en tranen. De kelder van een herenhuis aan het Karabiniersplein moest in een mum van tijd worden omgebouwd. Er kwam een redactie, een nieuwe studio, regie en montagecellen. Er werd tot het laatste moment gebouwd. Een jonge ploeg journalisten leerde televisie maken terwijl er naast hen geboord en geschilderd werd. Verbiest leidde alles met strakke hand én met de glimlach.

Terry had eerder al de opstart meegemaakt van het VTM-nieuws en kende ondertussen het klappen van de zweep. Hij kon trouwens rekenen op de hulp van een aantal ervaren VTM-rotten die als regisseur of eindredacteur mee de overstap hadden gemaakt naar TV Brussel. Ook het technische team bestond uit mensen die bij de commerciële zender hun sporen hadden verdiend.

Verbiest was, voor hij in 1993 naar TV Brussel kwam, samen met Geertje De Ceuleneer presentator van het veelbesproken Radio 1-middagprogramma “Het Vrije Westen”.

"Terry was een begenadigd en zeer vakkundig hoofdredacteur," vertelt Freddy Neyts, eerste voorzitter van TV Brussel. "Hij koos ook de beste medewerkers uit. TV-Brussel dankt de eerste succesvolle jaren vooral aan Terry. Hij was charmant, vriendelijk, interessant... Het was een groot plezier, voor de hele Raad van Beheer trouwens, om met hem te kunnen samenwerken."

“Het was een boeiende periode”, beaamt huidig BRUZZ-hoofdredacteur Kristof Pitteurs die onder Verbiest leerde televisie maken. “We waren een heel jonge ploeg en hadden geen enkele ervaring. Terry moest ons echt alles bijbrengen. Maar hij deed dat met veel geduld én de nodige humor”.

Net voor de eerste uitzending liep het ei zo na mis waardoor Verbiest maar net op tijd kwam voor het openingsfeest in de KVS.

Nadat TV Brussel op de rails stond, werd Verbiest directeur-informatie bij VT4. Daar ontmoette hij - opnieuw - Robert Esselinckx, die van 1997 tot 2016 zelf hoofdredacteur was van TV Brussel.

“Onze paden hebben jarenlang elkaar gekruist”, zegt Esselinckx. “We hebben beiden voor VTM, VT4 en TV Brussel gewerkt, maar ik kende Terry al vanop de Leuvense universiteit, waar hij praeses was van de politieke en sociale wetenschappen. Terry was niet alleen een goed journalist, hij was ook een man die van het leven en van actie hield. Zelfs al op de universiteit. Hij probeerde als praeses een bezetting van de universiteitsbibliotheek te laten erkennen als praktijkles, wat hem trouwens niet is gelukt.”

De laatste maanden was Terry Verbiest ernstig ziek. Hij verbleef in het ziekenhuis na een ingreep waarvan hij nooit volledig herstelde. Hij overleed donderdagavond op 66-jarige leeftijd.

Bekijk hier een fragment uit Bravoure, het praatprogramma dat Terry Verbiest presenteerde bij de opstart van TV Brussel. Zijn allereerste gast in september 1993 was Jos Chabert, toen verantwoordelijk voor Financiën, Begroting, Openbaar Ambt, Externe Betrekkingen, Gewestelijke Informatica, Cultuur en Bijstand aan Personen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?