Merckx 18 jaar geleden op tvbrussel: 'Ben nog altijd de ket van Brussel'

© BRUZZ
04/07/2019
Ook in:
nl fr

Journalist Renaat Schotte sprak Eddy Merckx en zijn moeder in 2001 over zijn roots in Sint-Pieters-Woluwe. In de reportage van tvbrussel, de voorloper van BRUZZ, bezoekt de Kannibaal er zijn favoriete plaatsen en geeft hij uitleg in het Brussels. "Ik was zeer actief, ik wilde steeds spelen, overal moest ik bij zijn."

Merckx woonde tijdens zijn jeugd op het Goudvinkenplein in Sint-Pieters-Woluwe. "Op de Place des Bouvreuils haalde Eddy veel kattekwaad uit," zegt moeder Jenny in 2001. "De dokter zei eens van hem veel buiten te laten lopen, maar dat deed Eddy al heel de tijd. Die dokter was duidelijk niet uit het 'kwartier'."

"En mijn eerste echte koersfiets heb ik afbetaald met drinkgeld dat ik verdiende bij de melkboer," aldus een goed geluimde Merckx.

"Ik leerde het Brussels dankzij mijn vrouw en Paul Van Himst, thuis spraken we Vlaams. Maar ik ben vast en zeker nog altijd een ket van Brussel"

Eddy Merckx op tvbrussel in '99

De wielergod bezoekt ook zijn voormalige school, de Champagnat-school in Oudergem, nu het Lutgardiscollege."Of ik een goede student was? Laat ons zeggen dat ik niet veel moest studeren, ik had een goed geheugen."

In het Woluwepark ravotte de jonge Merckx dag en nacht. "Je moest hem daar gaan zoeken onder de Ponts de Dragons," zegt zijn moeder. "Dat was echt onze plek," voegt Merckx toe.

"Ik leerde trouwens het Brussels dankzij mijn vrouw en Paul Van Himst, thuis spraken we Vlaams. Maar ik ben vast en zeker nog altijd een ket van Brussel."

Brussels Grand Départ

De Ronde van Frankrijk start dit jaar in Brussel ter ere van Eddy Merckx, die 50 jaar terug zijn eerste gele trui veroverde. In aanloop naar 6 en 7 juli kleurt Brussel geel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Sporting Flagey: de tourstart in Brussel, Sint-Pieters-Woluwe, Sport, Brussels Grand Départ, Eddy Merckx, Tour de France, Tourstart, moeder Merckx, renaat schotte, tvbrussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni