Testcentra in Brussel verzadigd, capaciteit wordt opgetrokken

© BRUZZ
| Minstens veertig mensen moesten vorige week op straat wachten voor het Chirecziekenhuis, zonder voorziene wachtrij (archiefbeeld)

Het Brussels Gewest wil vanaf dinsdag de capaciteit voor coronatests optrekken, nadat verschillende testcentra de afgelopen dagen verzadigd bleken. Nu de grenzen weer open zijn, hebben meer en meer Belgen een coronatest nodig om in het land van aankomst niet in quarantaine te moeten, meldt Brussels minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo) maandag.

Er zijn momenteel vier testcentra operationeel in de ziekenhuizen, terwijl dat er enkele weken geleden nog dertien waren. De meeste centra werden gesloten omdat er te weinig mensen over de vloer kwamen, meldt het kabinet van de minister.

Er zijn ook centra in private laboratoria en in gemeenschapscentra, dertien in totaal. Dagelijks worden er ongeveer 2.000 tests uitgevoerd.

Tot nog toe waren dat volgens de minister voldoende tests om iedereen te testen met symptomen, net als de mensen die terugkwamen uit risicogebieden en de mensen die gecontacteerd werden door contacttracers. Al is niet iedereen het daarmee eens, bleek uit een rondvraag door BRUZZ.

Saint-Luc heropent

Maron erkent intussen ook dat het nodig is om de capaciteit te verhogen. De vraag is groter geworden, terwijl bepaalde private centra hun openingsuren hebben beperkt of enkel op afspraak werken. De gewestelijke centra van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) hebben dan ook "contact opgenomen met de private centra zodat zij hun openingsuren uitbreiden en toegankelijker zijn voor het publiek", aldus de minister.

Dinsdagochtend vindt bovendien een vergadering plaats tussen het kabinet-Maron, de GGC, de vertegenwoordigers van de ziekenhuisfederaties en de huisartsenverenigingen om ook in de ziekenhuizen de testcapaciteit te verhogen. Volgens Maron hebben de Cliniques universitaires Saint-Luc alvast beslist om opnieuw een testcentrum te openen.

Inge Neven, hoofd Crisis Management van de Gemeenschappelijke Gemeenschapsraad, zegt binnen een week de capaciteit naar 5000 per dag op te drijven. "En daarnaast bekijken we inderdaad zo snel mogelijk een structuur voor het inschakelen van studenten biomedische, verpleegkunde en andere geschikte profielen om te testen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?