Maron vraagt duidelijkere richtlijnen voor tests woonzorgcentra

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 24 juli 2020

De Brusselse minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) vraagt om duidelijkere richtlijnen voor coronatests in de woonzorgcentra. Op dit moment kan niemand zeggen wanneer er precies moet worden overgegaan tot algemene testing van bewoners en personeel in een woonzorgcentrum om te vermijden dat het virus zich weer kan verspreiden, zei hij vrijdag.

In het algemeen wordt aan iedereen die symptomen van het coronavirus vertoont, gevraagd om zich te laten testen. Nauwe contacten worden dan via het contactonderzoek opgespoord, zodat ook zij een test kunnen ondergaan. In Brusselse woonzorgcentra worden bewoners met symptomen onmiddellijk getest. Duiken er verschillende gevallen op in hetzelfde woonzorgcentrum, dan wordt de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie verwittigd en gaat die over tot een bredere testing in het betrokken centrum.

Maar Brussels minister van Gezondheid Alain Maron vraagt duidelijkere richtlijnen van de Risk Management Group, die op basis van risicoanalyses uitdoktert welke beschermingsmaatregelen nodig zijn voor de volksgezondheid. Op dit moment is niet duidelijk op welk moment er moet worden overgegaan tot een bredere testing van bewoners en personeel, zei hij vrijdag op een persconferentie over de Brusselse coronamaatregelen.

Testmogelijkheden moeilijk gevonden

Het Gewest staat er wel beter voor dan enkele maanden geleden, benadrukte Maron. Zowel op vlak van beschikbare middelen als op vlak van organisatie is een lange weg afgelegd en kunnen bijvoorbeeld veel meer testen worden afgenomen dan in maart het geval was, zei hij. Tegelijk gaf hij toe dat heel wat mensen die weg naar de testmogelijkheden niet of moeilijk vinden.

Brussel wordt momenteel in tegenstelling tot bijvoorbeeld de provincie Antwerpen niet geconfronteerd met een alarmerende piek in het aantal besmettingen. De regio rond de Hoofdstad zit momenteel in een fase '2' op een schaal van '4', wat betekent dat er meerdere besmettingsclusters vastgesteld zijn en er tussen de 10 en 30 besmettingen per dag worden geregistreerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?