Van Ranst: 'Begin van tweede golf'

© PhotoNews
| Viroloog Marc Van Ranst

"Met deze cijfers moet je toch zeggen dat je aan het begin zit van een tweede golf." Dat zei viroloog Marc Van Ranst (KULeuven) vrijdag op Radio 1 in een reactie op de nieuwe coronacijfers. Volgens hem zal nu ook het aantal ziekenhuisopnames gestaag beginnen stijgen.

Het gemiddelde aantal coronabesmettingen over de voorbije zeven dagen stijgt vrijdag fors, met 32 procent. Dat blijkt uit het dashboard van Sciensano. De voorbije dag werden 199 nieuwe besmettingen gerapporteerd. Afgelopen maandag waren er zelfs 216 nieuwe gevallen.

Er werden 12 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Het aantal ziekenhuisopnames stabiliseerde de afgelopen week op gemiddeld tien per dag. Het is voor het eerst in meer dan drie maanden tijd dat het aantal ziekenhuisopnames niet meer afneemt. In totaal zijn er drie nieuwe overlijdens gemeld. Het totaal aantal dodelijke slachtoffers in ons land komt daardoor op 9.795 te staan.

In totaal zijn in België 63.238 bevestigde gevallen met COVID-19 vastgesteld. De stijgende cijfers zijn een indicatie dat het virus opnieuw aan kracht wint. "Het is veel en dat is een hele lange tijd geleden", reageerde Van Ranst. Epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) is het met hem eens. "Alleen weten we niet hoe die tweede golf er zal uitzien."

"Dit is een absolute wake up call. Hier moet iedereen mee aan de slag: afstand houden, maskers dragen waar het moet en het aantal sociale contacten beperken. De regel van vijftien contacten per week is er niet zomaar en ik weet dat niet iedereen zich daaraan houdt."

Volgens Van Ranst zitten er in de cijfers al mensen die van vakantie beginnen terug te komen. "We moeten dringend weten van waar", zei hij. "Een verdere versoepeling van de maatregelen zit er volgende week niet in", maakte hij duidelijk.

Verstrenging

Als de cijfers in deze zin blijven evolueren, zullen we volgens hem eerder in de richting van een verstrenging gaan. Van een tweede lockdown is echter nog geen sprake. "Dat is moeilijk te organiseren zonder dat de economische schade enorm wordt, dus we gaan daar heel creatief mee moeten omspringen."

Volgens het Nieuwsblad zouden negen op de tien Belgen begrip hebben voor een nieuwe verstrenging. "Maar strengere regels zijn niet altijd de oplossing," zegt Van Damme.

“Het is nu belangrijk dat we de huidige maatregelen consequent naleven en elkaar durven aan te spreken als iemand te dicht komt. We durven nog te laks te zijn. Niet iedereen draagt consequent een mondmasker waar het moet en sommige terrasjes zijn wel heel creatief met de anderhalvemeter-maatregel.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?