Marc Van Ranst (KU Leuven), tijdens de COVID-19-pandemie van 2020 lid van de Risk Assessment Group (RAG), dat de risico's van het coronavirus SARS-CoV-2 voor de volksgezondheid analyseert

| Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven.)

Na kritiek Van Ranst: meer agenten voor naleving coronaregels

© Belga
21/06/2020
Updated: 22/06/2020 07.54u

Viroloog Marc Van Ranst is niet opgezet met de beelden van de feestende menigte aan het Flageyplein in Elsene vannacht. "Dit is nog niet het moment om dit te doen", benadrukte hij zondagmiddag in VTM NIEUWS. Omdat het bovendien niet de eerste keer was deze week, vindt hij dat ook de politie zou moeten ingrijpen. De lokale zone heeft inmiddels aangekondigd de komende dagen meer agenten in te zetten om de regels te doen naleven.

De politie moest in de nacht van zaterdag op zondag tussenkomen in Elsene en in Anderlecht. In Anderlecht waren zowat vijfhonderd mensen samengekomen met drank en muziek rond een groot vreugdevuur. In Elsene bouwden vele honderden dan weer een feestje vlak bij het Flageyplein. Van mondmaskers of afstand houden was geen sprake.

Dat er zich aan Flagey eerder deze week al gelijkaardige taferelen voordeden, doet bij Van Ranst de wenkbrauwen fronsen. "Dat is al een aantal dagen aan de gang deze week. Als politie moet je dat weten en proberen te voorkomen dat daar zoveel volk bijeenkomt. Dus iets vroeger optreden", oordeelt hij. "Je kan daar staan en die mensen verhinderen om daar met 1.500 of meer mensen samen te komen. Dat moet toch wel lukken. Als dat niet lukt, dan lukt er weinig, vrees ik."

'Erger dan in Peking'

Ook voor de feestvierders zelf heeft Van Ranst weinig begrip. "Waar waren deze mensen, hebben ze van de voorbije maanden niets onthouden?", wierp hij nog op. "We hebben nog altijd meer gevallen per dag dan bijvoorbeeld in Peking, waar men zich ernstige zorgen maakt en nieuwe maatregelen neemt."

Intussen heeft ook de burgemeester van Elsene, Christos Doulkeridis (Ecolo), gereageerd. Hij is niet van plan om een nieuwe samenscholing in zijn gemeente zondagavond toe te laten, zegt hij op Twitter. Maar hij vreest wel dat een kordaat optreden van de politie het probleem enkel maar zal doen verschuiven. "Vanaf vanavond zal geen enkel evenement getolereerd worden", zegt hij in een tweet.

'Flagey-discotheek'

"We weten bovendien dat het op 21 juni altijd het Feest van de Muziek in Brussel is. Er zijn concerten, veel volk komt buiten. Het is het einde van de examens en het begin van de zomer", klinkt het. De burgemeester beklemtoont dat hij en zijn politie in ieder geval van plan zijn om harder op te treden, "omdat het niet aanvaardbaar is dat het Flagey-plein de grootste discotheek van België wordt".

Maar Doulkeridis vreest dat het probleem dan zal verschuiven. "De mensen gaan zich verplaatsen en elders heen gaan. Het zal niet lukken om de politie de hele zomer een kat- en muisspel te laten spelen. Dat gaat onze agenten uitputten", waarschuwt hij.

De politie van de zone Brussel Hoofdstad - Elsene gaat de komende dagen meer mensen inzetten om de afstandsregels die gelden in de strijd tegen het nieuwe coronavirus te doen naleven. Dat zegt korpschef Michel Goovaerts zondag op Twitter.

Volgens woordvoerster Ilse Van de Keere zal tegen al wie zondigt tegen de coronaregels een proces-verbaal worden opgesteld. "Zoals de burgemeester van Elsene verklaard heeft, zal geen enkele samenscholing nog worden toegestaan", aldus de woordvoerster.

"Wij herinneren iedereen eraan dat de maatregelen in het kader van de sanitaire crisis dienen gerespecteerd te worden", zegt de politiezone op Twitter. De politie zal naar eigen zeggen "strikt toezien op de naleving". Bijeenkomsten zoals zaterdag op Flagey in Elsene zijn niet toegelaten, zegt de politie. "Gebruik je gezond verstand."

Ook Horeca Vlaanderen veroordeelt de feestvierders: "Dit is intriest gedrag," klinkt het bij Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen. "Onze horecasector doet al het mogelijke om de regels te volgen. Dit getuigt van weinig respect en solidariteit in deze moeilijke tijden."

De Caluwe begrijpt dat het in de steden niet makkelijk is om de coronamaatregelen na te leven, maar roept op om die toch te respecteren. "Hoe moeilijk het ook is. Als we naar verdere versoepelingen willen gaan en zo snel mogelijk naar een normale situatie willen terugkeren, dan is dit niet de manier", klinkt het.

De beelden zijn volgens hem pijnlijk voor de horecasector, waar ondernemers al het mogelijke doen om de veiligheid voor de klant te garanderen. Hij verwijst naar de mondmaskers maar ook naar het verplichte sluitingsuur. "Maar ook voor de mensen uit de zorgsector en de evenementensector is dit extra pijnlijk."

Later sluitingsuur?

Horeca Vlaanderen hoopt dat de beelden geen impact zullen hebben op eventuele verdere versoepelingen. Volgende week komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw bijeen, en daar hoopt De Caluwe op een duidelijk tijdspad. "Welke versoepelingen wanneer precies mogelijk zijn, ook voor zaken die nu nog niet open zijn. Voor feestzalen en cateraars bijvoorbeeld is het belangrijk dat men lange tijd op voorhand kan plannen." Met betrekking tot het sluitingsuur -dat nu op 1 uur ligt- wijst De Caluwe erop dat een later sluitingsuur toelaat om te feesten "in een gecontroleerde omgeving".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Samenleving , coronafeestje , Marc Van Ranst

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni