Marc Van Ranst, viroloog en gewoon hoogleraar aan de KU Leuven

| Marc Van Ranst, viroloog en gewoon hoogleraar aan de KU Leuven.

Van Ranst niet te spreken over lek adviezen experts

© Belga
15/11/2021

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) hekelt de manier waarop de adviezen van de expertengroep GEMS op voorhand zijn uitgelekt, zo zegt hij maandag. "Wij leggen een buffet aan maatregelen klaar, het is aan de politiek om daar uit te kiezen. Nu wordt het erg moeilijk, zo niet onmogelijk, om nog een sereen debat te houden."

Het GEMS-advies werd maandagochtend gelekt in de krant Le Soir. Het Overlegcomité werd daarop verplaatst naar woensdagnamiddag. Normaal gezien zouden de adviezen daarna pas openbaar worden gemaakt. "De lekken maken het veel moeilijker om nodige, maar soms onpopulaire, beslissingen te nemen. Nu zien mensen bovendien amper nog een verschil tussen de experten en de politiek, en dat is er wel degelijk."

"Mocht het op voorhand zo zijn afgesproken, zie ik er geen graten in om de adviezen al vroeger te lossen. Ik wil ook zo transparant mogelijk zijn," aldus Van Ranst nog."Maar die afspraak is er nu niet: de adviezen worden pas na het Overlegcomité publiek gemaakt. Het is de bedoeling dat iedereen zich daaraan houdt."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni