Negende geval van apenpokken vastgesteld in België

© Marc Van Ranst via Twitter

In België zijn al negen gevallen van besmetting met het apenpokkenvirus vastgesteld. Dat meldt de RTBF zaterdag en wordt aan Belga bevestigd door viroloog Marc Van Ranst.

Zaterdag werd een negende geval van apenpokken vastgesteld in het Brusselse ziekenhuis UMC Sint-Pieter. De virusvariant circuleert sinds begin mei in Europa, waar nu 191 gevallen bekend zijn. Het Verenigd Koninkrijk telt met 71 besmettingen het hoogste aantal, gevolgd door Spanje (51) en Portugal (37).

De allereerste gevallen in ons land waren terug te leiden naar Darklands, een internationaal fetisjfestival voor homomannen, dat begin deze maand in Antwerpen plaatsvond. Het virus verspreidt zich via nauwe contacten tussen mensen.

Minder dodelijk dan pokken

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ziet voorlopig geen reden tot ongerustheid. Met een mor­ta­li­teits­graad van 3 tot 6 procent zijn de apenpokken veel minder dodelijk dan de klassieke pokken die jaarlijks aan miljoenen mensen het leven kostten tot ze in de jaren 1980 werden uitgeroeid. Wie de apenpokken doormaakt, geneest gewoonlijk na drie tot vier weken. Symptomen variëren daarbij van lichte koorts tot opgezette klieren en huiduitslag.

Er bestaat geen behandeling tegen de ziekte, maar het Europees geneesmiddelenagentschap (EGA) keurde onlangs een virusremmer goed die in 85 procent van de gevallen doeltreffend blijkt tegen de apenpokken.

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits meldde woensdag in het parlement dat het aantal mensen dat besmet is met het apenpokkenvirus twee keer per week - op woensdag en vrijdag - gecommuniceerd zal worden.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?