Brussel telt 274 bevestigde gevallen van apenpokken

AD
© Belga
20/09/2022

Er zijn in ons land intussen 757 bevestigde gevallen van apenpokken. Het gaat om 274 gevallen in Brussel (36 procent), 394 gevallen in Vlaanderen (52 procent) en 89 gevallen in Wallonië (12 procent). Dat blijkt dinsdag uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Het risico voor de algemene bevolking blijft beperkt.

Bij de gevallen waarvoor het geslacht bekend is, zijn er 748 mannen, 4 vrouwen, en 2 personen die zich anders identificeren. De leeftijd voor de grote meerderheid situeert zich tussen de 16 en 71 jaar oud. Er is een geval gemeld bij een kind onder de drie jaar.

Symptomen en verzorging

Zo goed als alle patiënten vertonen huidletsels, vooral in de zone rond de geslachtsdelen. Ongeveer 56 procent heeft ook algemene symptomen zoals koorts, algemeen onwel zijn en opgezwollen lymfeklieren.

In totaal werden 39 personen gehospitaliseerd, 28 om te worden behandeld (van wie 4 personen met een onderliggende immuunstoornis), 3 personen omdat thuisisolatie niet mogelijk was, en 8 voor wie de reden niet bekend was. Er werd tot nu 1 sterfgeval gerapporteerd bij een persoon met onderliggende gezondheidsproblemen.

Op basis van de huidige gegevens blijkt dat het virus voornamelijk wordt overgedragen via seksueel contact. Waar in het begin infectie vooral via seksueel contact op grote events werd gemeld, gebeurt dat nu meer via seksueel contact in de privésfeer. Besmettingen komen vooral voor bij mannen die seksuele contacten hebben met mannen, maar niet uitsluitend.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni