30 november 2020: ondanks de lockdown staat de traditionele kerstboom weer op de Grote Markt

| 30 november 2020: ondanks de lockdown staat de traditionele kerstboom weer op de Grote Markt.

Ook kerstdag verlopen zonder corona-incidenten: 'Dit is erg positief nieuws'

NAC
© BRUZZ
26/12/2020

Kerstdag is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest erg rustig verlopen, zonder noemenswaardige incidenten met coronafeestvierders. “Dit is erg positief nieuws”, reageert biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt). “Hopelijk houden we deze krachttoer ook vol met oud en nieuw.”

Net als op kerstavond bleef het op Kerstmis zelf bijzonder rustig in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In de politiezones Brussel-Noord, Brussel-Zuid, Brussel-West, Marlow (Ukkel/Oudergem/Watermaal-Bosvoorde) en Brussel Hoofdstad Elsene verliep kerstmis zonder noemenswaardige interventies en overtredingen op de coronamaatregelen. Enkel in de Noordwijk werden gisteren twee vuilbakken in brand gestoken, maar de schade bleef erg beperkt. “Dat is een goed teken, hopelijk blijft dat de komende dagen ook zo”, aldus de woordvoerster van politiezone Brussel-Noord.

“Dit is heel positief nieuws uit Brussel, in de rest van het land zie je gelijkaardige signalen”, reageert biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt / KULeuven). “Het sluit aan bij wat ontwikkelingspsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent) in het meest recente motivatie-onderzoek zag: dat meer dan tachtig procent van de mensen bereid was met kerst de coronamaatregelen te volgen. Het was niet noodzakelijk met veel plezier, maar men besefte de noodzaak. Nu is het vooral hopen dat we diezelfde krachttoer volgende week herhalen."

'Nu is het hopen dat we deze krachttoer ook volgende week herhalen met oud en nieuw.'

Geert Molenberghs, biostatisticus UHasselt

Oud en nieuw

Al beseft iedereen dat dat moeilijker wordt. Met de overgang van oud naar nieuw werd Brussel de voorbije jaren vaker geconfronteerd met incidenten. “We verwachten wel wat moeilijkheden met nieuwjaarsnacht, dat is historisch zo. Misschien zelfs meer vanwege de avondklok en omdat mensen het ook een beetje beu zijn om altijd op de vingers getikt te worden door de politie”, zegt Philip Vanhees, woordvoerder van politiezone Brussel Marlow. “De kerstdagen zijn meestal erg kalme dagen”, reageert ook Olivier Slosse, politiecommissaris Brussel Hoofdstad-Elsene. “Kerst vier je rustig met familie, met oudjaar gaan mensen traditioneel uit. Dat is een totaal ander gegeven.”

“Kerst blijft toch vooral een feest van de iets oudere generatie, terwijl nieuwjaar het feest van de jeugd is”, vult Molenberghs aan. “Traditioneel trekken zij dan in alle steden over de hele wereld van plaats naar plaats en vieren ze de overgang met massabijeenkomsten. Hopelijk lukt het om ook dan voorzichtig te zijn.”

Brussel staat er alleszins weer beter voor, besluit Molenberghs. “De stijging van de besmettingscijfers die we vorige week zagen in Brussel, kalft gelukkig weer af en volgt daarmee de nationale trend. Ook dat is goed nieuws. Als je het vergelijkt met andere provincies staat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest er nu zelfs het best voor. Met 199 nieuwe patiënten per 100.000 inwoners is de incidentie er vandaag het laagst.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, coronamaatregelen, politie, coronafeestje

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni