Thielemans: ‘Minder prostitutie in de Alhambrawijk’

JCO
© brusselnieuws.be
14/08/2012
Brussels burgemeester Freddy Thielemans (PS) zegt dat er sinds de invoering van de GAS-boetes in de buurt 30 procent minder prostitutie is in de Alhambrawijk. Het buurtcomité blijft voorzichtig. “Er waren de voorbije maanden 120 boetes voor klanten. Om het probleem aan te pakken zouden het er zoveel per dag moeten zijn.”

Begin mei besliste de Stad Brussel om voortaan de zogenaamde gemeentelijke administratieve sancties (GAS) in te zetten tegen de straatprostitutie die de Alhambrawijk in het centrum al jaren plaagt. De boetes lopen van 75 tot 250 euro.

In La Dernière Heure beweert burgemeester Thielemans dat sinds de invoering het tippelen met 30 procent is afgenomen. "Er zijn sinds de invoering 120 GAS-boetes uitgeschreven", zegt hij. "We hebben ook specifieke acties uitgevoerd met agenten in burger. We viseren met de boetes vooral de klanten, de prostituees zelf aanpakken heeft weinig effect." 120 boetes, dat zijn iets meer dan een boete per dag.

Thielemans baseert zich op gegevens van de zedensectie van de Brusselse politie. "Die zien een daling van 30 procent in het aantal prostituees in de buurt", zegt hij. "We hebben voorlopig ook geen indicaties dat het probleem zich verplaatst naar andere buurten."

Het wijkcomité erkent dat de het in de maand augustus rustiger was in de buurt, maar blijft voorzichtig. "Het is dan immers overal in de stad rustiger", zegt voorzitter Jan Leerman aan brusselnieuws.be. "Bovendien is er de ramadan. Er is ons verteld dat straatprostituees gemiddeld maar twee weken in de stad blijven. Het kan ook dat ze door het lagere aantal klanten sneller wegtrekken."

De 120 uitgeschreven GAS-boetes vindt Leerman eerder aan de lage kant. "Om het probleem echt aan te pakken zou je er elke week zoveel moeten uitdelen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni