Tien daklozen ondergebracht in opvangcentrum Etterbeek

© PhotoNews
| Archiefbeeld
Updated: 26-02-2018 - 16:20

Zondagavond zijn tien daklozen ondergebracht in een lokaal van de gemeente Etterbeek. Dat gebeurde zonder arrestaties. Een politieverordening van burgemeester Vincent De Wolf (MR) laat de politie wel toe om daklozen te arresteren, indien zij zouden weigeren om naar een opvangcentrum te gaan.

"Zaterdag heb ik besloten dat daklozen niet meer buiten mogen blijven met dit winters weer", zegt burgemeester van Etterbeek Vincent De Wolf (MR). Een politieverordening stelt de politie in staat om daklozen administratief aan te houden indien zij niet vrijwillig naar een opvangcentrum willen gaan. Zij worden dan naar een verwarmd lokaal van de gemeente gebracht.

In het kader van deze maatregel zijn afgelopen zondagavond tien daklozen ondergebracht in een lokaal van de gemeente. "De politie had hen gevraagd of een dokter hen mocht controleren", zegt De Wolf aan BRUZZ. Daarop oordeelde de dokters dat het levensgevaarlijk zou zijn om hen op straat te laten slapen.

De politie bracht de daklozen naar een verwarmd lokaal. "Dat gebeurde vrijwillig", bevestigt De Wolf. Eerder was sprake van arrestaties, maar dat was dus niet het geval. "Ik heb wel aan de politie gevraagd om over te gaan tot administratieve aanhoudingen, indien iemand niet binnen wil blijven", aldus de burgemeester.

“Interessant initiatief”

Ook de Stad Brussel en Watermaal-Bosvoorde zal daklozen laten oppakken, indien nodig, om ze te beschermen tegen de vrieskou. Het kabinet van Brussels burgemeester Philippe Close (PS) vroeg aan de andere Brusselse gemeenten om gelijkaardige maatregelen te treffen.

Aan die oproep lijkt de burgemeester van Elsene Dominique Dufourny (MR) voorlopig geen gehoor te geven. "Dergelijke maatregelen zijn niet aan de orde", klinkt het vanop haar kabinet.

Ook bij onze noorderburen zijn ze ondertussen op de hoogte van de maatregel van de burgemeester van Etterbeek:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?