Nog 20 bedden vrij in winteropvang

© An MissottenBRUZZ
| Zo ziet een slaapzaal in het tijdelijke nachtopvangcentrum eruit.

Door het koude weer is de Brusselse nachtopvang voor daklozen stilaan overbevraagd. Eerder deze week moest Samusocial nog mensen weigeren, maar dat probleem is even verholpen. In totaal beschikt de organisatie voor daklozenopvang over meer dan 1.000 plaatsen.

Door het koude vriesweer raakt de Brusselse winteropvang voor daklozen stilaan overbevraagd.

Eerder deze week moest Samusocial, de organisatie die zich over de coördinatie van die opvang ontfermt, nog daklozen weigeren. Het ging om alleenstaande mannen, zegt de woordvoerster van Samusocial, Marie-Anne Robberecht, aan BRUZZ.

20 bedden vrij

Om een antwoord te bieden op de toenemende vraag - het gevolg van de vrieskou - voorziet Samusocial 50 extra bedden in Elsene, zo raakte vrijdag bekend. Ook in Haren komen er extra overnachtingsplaatsen. Die zijn voorlopig voldoende, zegt Robberecht.

"Onze centra zaten gisteren niet vol,'" klinkt het. "Er waren nog zo'n 20 bedden vrij."

Of die 20 bedden op termijn nog voldoende zullen zijn, als de kou aanhoudt? "Dat is bijzonder moeilijk in te schatten," aldus Robberecht. "Sommige mensen kiezen er lang voor om niet tot bij ons te komen, maar doen dat uiteindelijk toch door de kou. Anderen kiezen ervoor om toch op straat te blijven."

Net geen 1.400 bedden

In totaal biedt Samusocial nu 1.050 bedden aan in haar nachtopvang. Het Rode Kruis organiseert ook een deel van de winteropvang, en heeft 340 plaatsen ter beschikking.

Samusocial

De raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial kreeg in 2016 voor 60.000 euro aan zitpenningen. Mayeur (PS) en Peraïta (PS) moesten opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?