| De toegang tot een winteropvangcentrum voor alleenstaande mannen van Samusocial (archief).

Nieuwe webapplicatie van Samusocial vangt Brusselse daklozen sneller op

© Belga
04/03/2025
Updated: 04/03/2025 15.36u

Het nieuwe toewijzingssysteem voor Brusselse daklozen zorgt voor meer geloofwaardigheid, toegankelijkheid en een efficiëntere toewijzing van plaatsen binnen het opvangnetwerk van Samusocial, zo zegt de vzw. Het systeem is nu twee weken in voegen en Samusocial is tevreden over de werking.

Sinds 17 februari kunnen Brusselse daklozen zich tussen 10 uur en 16 uur via twee kanalen inschrijven om een plekje in het opvangnetwerk te bemachtigen. Enerzijds via het nummer 0800 99 340, anderzijds via een webapplicatie die beschikbaar is in acht talen.

Volgens Samusocial leidt de herziening van het systeem tot het beter tegemoet komen aan de behoeften van daklozen en maakt het de verdeling van plaatsen eenvoudiger en efficiënter. Daarbovenop verloopt het systeem via Samusocial ook eerlijker dan voorheen.

In het oude systeem konden de daklozen Samusocial enkel telefonisch bereiken. En dit slechts tussen 14 en 16 uur. Het nieuwe systeem geeft dakloze mensen dus meer tijd en spreidt de aanvragen doorheen de dag.

Kwetsbaren

De gloednieuwe applicatie voor daklozenopvang is populair. Tussen 30 en 50 procent van de daklozen schrijft zich in via de webapplicatie. "Bovendien zorgt de uitbreiding van de tijdvensters in combinatie met de applicatie ervoor dat er significant meer aanvragen behandeld kunnen worden", aldus Samusocial. "De telefonische permanentieteams kunnen zo meer tijd besteden aan de meest kwetsbaren."

Maar het nieuwe systeem komt niet tegemoet aan het gebrek aan middelen voor de daklozenopvang, waaronder ook het tekort aan opvangplaatsen voor de Brusselse daklozen. Gemiddeld gezien krijgt slechts één derde van de alleenstaande mannen een positief antwoord op een aanvraag voor opvang.

Volgens Ludovic Evrard, coördinator van de telefonische hulpverlening, bewijst het hoge dagelijkse gebruik van de applicatie "de toegankelijkheid en doeltreffendheid ervan". De webapplicatie zou volgens hem ook door verschillende nationaliteiten en generaties daklozen gebruikt worden. "De eerste feedback van de Samusocial-partners en begunstigden is bemoedigend", klinkt het nog.

Een anonieme begunstigde van het Louiza-opvangcentrum is "erg blij" met het nieuwe systeem. "Ik vind het fijn dat ik niet meer aan de lijn hoef te wachten om een plek te bemachtigen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni