21 maart 2023: de vakbonden blokkeren het distributiecentrum van Delhaize in Zellik als protest tegen het in franchise geven van de supermarkten die de winkelketen in eigen beheer heeft

| Archief

Tienduizend deelnemers verwacht op nationale Delhaize-manifestatie

© Belga
16/05/2023

De geplande nationale manifestatie maandag tegen sociale dumping en aanvallen op het stakingsrecht zal naar verwachting van de vakbonden 10.000 à 15.000 deelnemers trekken.

Op 22 mei, de maandag na het hemelvaartsweekend, organiseren ACV, ABVV en ACLVB een nationale manifestatie. Directe aanleiding voor de betoging, die om 11.00 uur vertrekt aan het Brusselse Noordstation en eindigt aan Brussel-Zuid, is het sociaal conflict bij Delhaize. De supermarktketen wil alle eigen winkels verzelfstandigen, maar de vakbonden vrezen dat dat zal resulteren in slechtere loon- en arbeidsvoorwaarden voor de duizenden personeelsleden in de eigen winkels.

De vakbonden spreken over sociale dumping en willen vermijden dat dit model uitbreidt naar andere sectoren. Ze hekelen ook de aanvallen op het stakingsrecht tijdens het conflict bij Delhaize, zoals het inzetten van deurwaarders en het beroep doen op politie. Op die manier, aldus de vakbonden, wordt geraakt aan het recht op collectieve actie.

De betoging van maandag wordt interprofessioneel sterk gedragen, aldus Wilson Wellens, nationaal sectorverantwoordelijke voor de handel bij de liberale vakbond. Hij verwacht 10.000 à 15.000 deelnemers aan de bijeenkomst.

De actie zal alvast ook tot hinder leiden bij de dienstverlening van De Lijn, aangezien personeel van de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij zal deelnemen aan de actie. De Lijn zorgt voor een aangepaste dienstverlening. Die is vanaf zaterdag 20 mei middernacht te raadplegen via de app en op de website van De Lijn.

Ook bij de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB wordt om dezelfde reden sterke hinder verwacht. De MIVB raadt aan alternatieven te voorzien. Via de app en de website zal de MIVB reizigers op de hoogte houden.

Verwacht wordt dat het personeel van supermarkten aan de betoging zal deelnemen. Mogelijk zal dat ook in sommige winkels voelbaar zijn, verwacht Wellens, in het bijzonder bij Delhaize.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni