Tiental leerlingen bevrijd uit geblokkeerde lift van metrostation Vandervelde

79a1bfd1-whatsappimage2023-06-06at203734.jpeg
© Brusselse brandweer
© Brusselse brandweer

De Brusselse brandweer heeft dinsdagnamiddag een tiental leerlingen moeten bevrijden uit een geblokkeerde lift van het metrostation Vandervelde in Sint-Lambrechts-Woluwe. Daarvoor moest het RISC-team (Rescue In Safe Conditions) van de brandweer ingezet worden.

"Het ging om een tiental leerlingen die allemaal een gehoor- en spraakhandicap hadden", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw.

"De technieker van de liftfirma slaagde er niet in om in een redelijke termijn de installatie terug in werking te stellen, en daarom werd beroep gedaan op de brandweer."

"De liftdeuren gaven in de liftschacht uit op een muur, en daarom hebben we ons RISC-team ingezet, dat gespecialiseerd is in bergbeklimmingreddingstechnieken."

Eén van de teamleden werd naar beneden gelaten om de liftdeuren te openen, de kinderen, één per één, in een harnas te hijsen om zo naar boven op het dak van de lift getakeld te worden. Vandaar ging het naar de begane grond via een ladder.

"De interventie gebeurde in kalmte en de kinderen houden er geen schram aan over", gaat Derieuw verder. "De leerlingen waren onder de indruk van de ingezette middelen, maar hebben zich moedig gedragen en zij hebben stipt de orders opgevolgd die via tekens gegeven werden. De oorsprong van het technisch incident dient nader bepaald te worden."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?