Buurtbewoners ruimen het Marais Wiels op (archiefbeeld).

Tientallen opruimacties tijdens World Cleanup Day

TDN
© BRUZZ
20/09/2019

Duizenden buurtbewoners die vrijwillig de handen uit de mouwen steken om zwerfvuil in hun wijk op te ruimen, dat is de insteek van World Cleanup Day. Die vindt zaterdag voor het tweede jaar op rij plaats. In het Brussels Gewest zijn er een veertigtal initiatieven op til.

De organisatoren in de meer dan 150 deelnemende landen mikken telkens op 5 procent van de bevolking. Voor België komt dat neer op zo'n 550.000 vrijwilligers. Wie zijn buurt wil helpen schoonmaken, kan zich opgeven bij een van de vele initiatieven. In Brussel zijn het er een veertigtal, waarvan er enkele georganiseerd worden door de gemeente- of stadsbesturen.

Op stap met straatvegers

Maar ook wijkcomités, scholen en zelfs lokale politieke afdelingen springen in de bres. In Vorst wordt er zelfs een wedstrijd aan gekoppeld. Behalve in Elsene, Koekelberg, Sint-Joost-ten-Node, Evere en Sint-Lambrechts-Woluwe zijn er in alle Brusselse gemeenten schoonmaakploegen waarbij je je nog kan aansluiten. Je kan zelf in je wijk ook nog een actie op touw zetten via de website van World Cleanup Day.

Brussel-Stad organiseert voor de gelegenheid zelfs een opendeurdag van zijn veegdepots in de Marollen, Laken, Neder, Haren, de Sint-Katelijnewijk en op het Ambiorixsquare. Geïnteresseerden kunnen een dag meelopen in het spoor van de Brusselse straatveger. In de Nieuwstraat zal de stad draagbare asbakken uitdelen.

435 m³ zwerfvuil

Het opruimmateriaal (vuilniszakken, grijpers en handschoenen) kan best via de gemeenten of via sponsors worden ingezameld. De organisatie heeft zelf geen schoonmaakspullen voorhanden. Ook het ophalen van de volle zakken gebeurt best in overleg met de gemeenten en steden. De organisatie raadt aan om de lokale afvalintercommunale (Brussel Net) te contacteren.

Estland lag aan de basis van het initiatief. Dat land begon met World Cleanup Day in 2008. Vorig jaar, op 15 september 2018, verzamelden 18 miljoen mensen in 157 landen zwerfvuil voor World Cleanup Day. Volgens de organisatie was het de grootste opruimactie ooit. In ons land werden er toen 7.252 zakken zwerfvuil opgeruimd, goed voor 435 kubieke meter zwerfvuil.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Milieu , World Cleanup Day , zwerfvuil

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni