'Tijdelijk werklozen krijgen rekening later gepresenteerd'

© PhotoNews
| Een gesloten horecazaak in Brussel tijdens de lockdown in volle coronacrisis.

Wie in 2020 tijdelijk werkloos is geweest, staat een fiscale verrassing te wachten. De socialistische vakbond ABVV waarschuwt de 600.000 betrokkenen alvast voor een onaangename belastingsbrief.

Thierry Bodson, de voorzitter van ABVV, haalt in de krant Le Soir aan dat werknemers die vorig jaar door de gezondheidscrisis tot tijdelijke werkloosheid werden gedwongen, 1.000 tot 1.500 euro meer belastingen moeten betalen. De oorsprong van deze zure belastingverrassing ligt in het begin van de lockdown.

"Toen de tijdelijke werkloosheid vanwege corona werd ingesteld, verkregen wij dat die zou overeenkomen met 70 procent van het geplafonneerde brutoloon en niet 65", legt Bodson uit. "Maar tegen ons advies in besloot de regering van Sophie Wilmès de roerende voorheffing te verlagen van ongeveer 26 procent naar 15 procent."

Het eerste effect is dat de werkloze meer geld op zijn bankrekening krijgt. Het tweede is dat er minder belasting vooraf wordt betaald. De werkloosheidsuitkeringen worden echter opgeteld bij het loon dat de werknemer ontvangt. Dat leidt tot een belastingtarief tussen 30 en 35 procent.

De berekening is snel gemaakt: aangezien de "basisbelasting" van de corona-werkloosheidsuitkering 15 procent bedroeg, zal over dit bedrag een extra belasting moeten worden betaald. Het ABVV heeft dit bedrag op 1.000 à 1.500 euro geraamd, aldus Bodson, die eraan toevoegt dat het niet meer mogelijk is om de maatregel terug te draaien.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?