De Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen (HVW) is een Belgische Openbare Instelling voor Sociale Zekerheid die instaat voor de uitbetaling van werkloosheidsuitkeringen aan werklozen die verkiezen om hun uitkering niet via een vakbond te krijgen.

| (archiefbeeld)

Sterke stijging aantal Brusselse kmo's dat tijdelijke werkloosheid wil inroepen

© Belga
08/01/2021

Vier op de tien kmo's tot 250 werknemers willen tijdens het eerste kwartaal van dit jaar de steunmaatregel 'tijdelijke werkloosheid omwille van corona' inzetten. Dat blijkt vrijdag uit de driemaandelijkse tewerkstellingsenquête in opdracht van hr-dienstenverlener SD Worx bij 731 kmo-bedrijfsleiders en personeelsverantwoordelijken. Bij de vorige enquête in september ging het nog om 35 procent van die kmo's. De sterkste stijgingen doen zich voor in de regio Brussel en in de sector industrie en bouw.

In die sector stijgt het aandeel naar meer dan zes op de tien kmo's, waar dat er in september minder dan vier op de tien waren. De hoofdredenen zijn volgens SD Worx minder werk en sluiting. Minder dan een kwart geeft quarantaine van de medewerkers aan als reden. Een op de tien kmo's ziet in de sluiting van school of opvang van kinderen een geldige reden.

"De stijging is het grootst in de regio Brussel, met bijna een verdubbeling", zegt Annelies Rottiers van SD Worx. "In september leek Brussel zich nochtans het snelst te herpakken. Meer dan zes op de tien kmo's in 'industrie en bouw' blijven in 2021 op tijdelijke werkloosheid rekenen. Niet de financiële situatie eind 2020 is doorslaggevend (iets meer dan de helft is er financieel op achteruitgegaan). Wel zien we een duidelijk verband met de verwachte hoeveelheid werk: er is bij kmo's in 'industrie en bouw' een groter aandeel dat een afname verwacht en een kleiner aandeel kmo's dat een status-quo of een toename verwacht."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , tijdelijke werkloosheid , SD Worx

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni