zwemlocatie Vijver Pede anderlecht

De Pedevijver in Anderlecht wordt gezien als een toplocatie voor openluchtzwemmen.

Tijdelijke zwemzones niet groter dan 25 op 25 meter

TDN
© BRUZZ
11/03/2019

De tijdelijke zwemzones in de vier Brusselse vijvers en het kanaal zullen komende zomer ongeveer 25 meter op 25 meter zijn. Er komen ook drijvende pontons, om de oevers van de vijvers niet te beschadigen. Dat zijn enkele van de praktische details die de vzw Pool is Cool maandag bekendmaakte.

Pool is Cool, een vzw die al jaren ijvert voor openluchtzwemmen in Brussel, zal de kar trekken van het project. Leefmilieu Brussel waakt over de effecten van de zwemmers op het milieu en de biodiversiteit. Al gaan beide aspecten volgens de organisatie hand in hand. “De fysieke ervaring van natuurlijk water, door er in te zwemmen, zal mensen bewust maken van de kostbaarheid ervan.”

Ecologisch verantwoorde zonnecrème

In afwachting van de subsidietoekenning door de Brusselse regering lichtte Pool is Cool maandag al een tipje van de sluier van hoe de tijdelijke zweminstallaties eruit zullen zien. Deze bestaat uit omkleedruimtes, sanitaire voorzieningen en een informatiepunt.

Er zou ook telkens een drijvend ponton aangelegd worden om veilig het water in te gaan, daar waar het diep genoeg is om te zwemmen. Het ponton overbrugt en beschermt de ecologisch meest kwetsbare zone langs de oevers.

De zwemzone zelf wordt slechts een fractie van de vijvers, ongeveer 25 meter op 25 meter. Het aantal zwemmers is beperkt en mensen moeten zich vooraf inschrijven om in het water te mogen. Badmeesters houden toezicht op de zwemmers en er wordt gezorgd voor ecologisch verantwoorde zonnecrème. De tijdelijke installaties zullen telkens vrijdagavond opgebouwd worden, maandagochtend wordt alles ontmanteld en opgeruimd.

"Dit wordt niet de zomer van eindeloos zwemmen, maar een zorgvuldig gecontroleerd wetenschappelijk onderzoek waarvan het zwemmen slechts een onderdeel zal zijn"

Paul Steinbrück van Pool is Cool

Opinie Paul Steinbruck BRUZZ ACTUA 1631

Vijf testplekken

Komende zomer zullen vijf zwemzones gedurende twee namiddagen opengesteld worden om er te testen wat de impact van openluchtzwemmen zal zijn op de vijver en zijn omgeving. Het gaat om de vijver van het Ter Kamerenbos, de Terlindenvijver in Watermaal-Bosvoorde, de Molenvijver in het Rood Klooster en de Neerpedevijver in Anderlecht.

Al ligt de Haven van Brussel nog dwars, ook voor een duik in het kanaal ter hoogte van COOVI wil men graag een testweekend organiseren. De experimenten moeten het mogelijk maken om tegen 2020 twee permanente locaties aan te duiden, waar dan ook vaste infrastructuur kan worden geplaatst.

Natura 2000-zones

Critici richtten zich vooral op de impact op de fauna en flora in en rond het water. Dit zijn allemaal belangrijke punten waarmee rekening wordt gehouden bij de uitwerking van het project, stelt Pool is Cool. “Dit wordt niet de zomer van eindeloos zwemmen, maar een zorgvuldig gecontroleerd wetenschappelijk onderzoek waarvan het zwemmen slechts een onderdeel zal zijn."

ter_kameren_0.jpg

| Vijver in het Ter Kamerenbos.

De Molenvijver en de vijver van het Ter Kamerenbos bevinden zich in beschermd Natura 2000-gebied, maar deze zones staan ook andere activiteiten toe zolang ze de ontwikkeling van een verhoogde natuurlijke kwaliteit niet in de weg staan. Zo zijn economische, recreatieve en agrarische activiteiten toch mogelijk.

Zo is het Ter Kamerenbos een van de meest intensief gebruikte parken van Brussel, met plezierbootjes op de vijver zelf. De Molenvijver aan het Rood Klooster werd intensief gebruikt voor vissen op uitheemse soorten in de lokale wateren. De vier andere in het Rood Klooster zijn van vitaal belang voor voor vogels, en kwamen daarom nooit in aanmerking om te zwemmen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Milieu, Molenvijver, Pedevijver, Terlindenvijver, pool is cool, Leefmilieu Brussel, Ter Kamerenbos

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni