zwemlocatie Vijver Pede anderlecht

De vijver van Pede in Anderlecht is een van de vijf locaties.

Hier kan je deze zomer openluchtzwemmen

Kris Hendrickx
© BRUZZ
01/03/2019
Updated: 28/02/2019 12.55u

Het Gewest heeft vijf zones aangeduid die geschikt zijn voor openluchtzwemmen, verneemt BRUZZ. Minister Céline Fremault (CDH) wil elk van die plekken deze zomer al een weekend lang openstellen voor zwemmers.

Correctie: eerst deelde het Gewest mee dat het over zes zones ging, maar dat werd later bijgesteld. Het is nog niet duidelijk of de Tuin der Bloemisten zal opengesteld worden.

Als één activiteit symbool staat voor de leefbaarheid van een stad is het misschien wel openluchtzwemmen. Steden waar het water zo schoon is dat je er gewoon ook kan zwemmen, die weten van aanpakken.

In Brussel leek dat lange tijd uitgesloten. De discussie die hier regelmatig opflakkerde draaide jarenlang rond de bouw van een openluchtzwembad, een plan waar vooral Pascal Smet (SP.A) zijn schouders probeerde onder te zetten.

Uiteindelijk is het een ander lid van de Brusselse regering dat de pluim op haar hoed kan steken. Minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) liet de waterkwaliteit van een twintigtal Brusselse wateren onderzoeken en concludeert nu dat zeker vijf zones in aanmerking komen als zwemzones. De waterkwaliteit bleek er vaak opmerkelijk goed.

Kaart van de geschikte zwemzones. Klik op de rode stippen voor meer info.

Het gaat om de vijver van Neerpede in Anderlecht, het kanaal ter hoogte van COOVI, de vijver van het Ter Kamerenbos, de Terlindenvijver in Watermaal-Bosvoorde en een van de vijvers van het Rood Klooster (aan het Huis Prior).

Fremault, die nog tot aan de verkiezingen eind mei Brussels minister is, voegt meteen ook de daad bij het woord. Deze zomer al wil ze voor elke locatie een testweekend organiseren. Het water in kwestie moet dan telkens twee halve dagen toegankelijk zijn voor zwemmers, onder het toezicht van redders. Een rondtrekkend zwemfestival in zekere zin, waarbij het aantal zwemmers beperkt wordt in functie van de locatie.

‘Er is een echte vraag naar openluchtzwemmen bij de Brusselaars en dit is ons antwoord'

Milieuminister Céline Fremault

Céline Fremault, Brussels Minister voor Leefmilieu (CDH)

“Er is een echte vraag naar openluchtzwemmen bij de Brusselaars en dit is ons antwoord”, zegt Fremault, die zich onder meer liet bijstaan door de vzw Pool is Cool, een organisatie die de voorbije jaren flink wat druk zette op het zwemdossier.

“De test moet toelaten om te zien hoe het lokale ecosysteem reageert op de zwemmers,” klinkt het op het kabinet Fremault. “Zo’n weekend zal daarnaast ook duidelijk maken welk soort infrastructuur we nodig hebben op die plek.”

Haven stribbelt tegen

Of alle vijf de locaties getest zullen worden is vandaag nog niet zeker. Voor alle plekken lopen immers ook nog onderhandelingen met de betrokken gemeenten, of in het geval van het kanaal met de Haven van Brussel.

Voor sommige locaties lijken die gesprekken een formaliteit. De meeste gemeenten zijn immers positief over de plannen en verschillende zones worden sowieso al beheerd door het Gewest (zoals de Vijvers van Pede). Voor die locatie volstaat een afwijking op het politiereglement (dat vandaag een zwemverbod bevat).

ter_kameren_0.jpg

| De vijver van het Ter Kamerenbos

Op andere plekken is er nog wat masseerwerk nodig. De Haven van Brussel toont zich bijvoorbeeld niet happig om zwemmen op het kanaal toe te laten.

De test moet het mogelijk maken om tegen 2020 twee permanente locaties aan te duiden, waar dan ook vaste infrastructuur, zoals pontons en douches, kan worden geplaatst. De omvangrijke Vijver van Pede lijkt alvast een favoriet om een van die permanente sites te worden. “Maar ook die Vijver kan geen duizenden zwemmers aan. Drie permanente zwemsites lijkt op termijn een betere oplossing," luidt het op het kabinet.

Hoe dan ook lijkt het openluchtzwemdossier nu in een stroomversnelling. De Stad Brussel verbond zich in haar bestuursakkoord al tot de bouw van een natuurlijk openluchtzwembad, wellicht nabij het Amerikaans theater.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Milieu , openluchtzwembad , openluchtzwemmen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni