Binnenkort weten we waar te zwemmen in openlucht

© Pool is Cool
| Elk jaar wagen heel wat Brusselaars de ‘Big Jump’ in het kanaal om het gebrek aan locaties voor openluchtzwemmen aan de kaak te stellen.

Na het eerste zonnige weekend van het jaar dringt de onvermijdelijke vraag zich weer op: zal de Brusselaar deze zomer eindelijk een plons in openlucht kunnen nemen? Het antwoord krijgen we op 1 maart, want dan maakt de Brusselse administratie de resultaten bekend van de studie die de kwaliteit van openbare wateren onder de loep heeft genomen. En het ziet er goed uit.

Leefmilieu Brussel, dat zich over de studie ontfermde, wil nog niet op de feiten vooruitlopen, maar bevestigt dat er deze zomer zeker enkele proefprojecten komen rond openluchtzwemmen. “Misschien niet een hele zomer lang op verschillende plekken, maar de ambitie is er om er deze zomer de eerste stappen in te zetten”, klinkt het.

Ook Pool is Cool, het initiatief dat al jaren ijvert om openluchtzwemmen in Brussel mogelijk te maken, kan of wil nog niets lossen. Achter de schermen moet nog het een en ander geconcretiseerd worden voor de aankondiging op 1 maart. “Maar de perceptie en mentaliteit rond het zwemmen in vijvers is duidelijk positief veranderd”, zegt initiatiefnemer Paul Steinbrück.

Neerpede, Vorst of Ter Kamerenbos?

Er circuleren al langer locaties die geschikt zouden zijn om in te zwemmen. Pool is Cool organiseert elk jaar een ‘Big Jump’ in het kanaal ter hoogte van Anderlecht en stelde daarbij ook vast dat de kwaliteit van het water ruim voldoende is.

Maar de studie van minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) kijkt vooral naar vijvers waar de waterkwaliteit zou moeten toelaten om er in afgebakende zones te zwemmen. Eerder zei ze dat dit het geval zou kunnen zijn in de vijvers van Neerpede in Anderlecht, het Bemptmeertje in Vorst, maar ook in het Ter Kamerenbos zijn er wateren die zouden kunnen voldoen.

In de komende jaren moeten er ook structurele oplossingen komen om openluchtzwemmen in Brussel opnieuw mogelijk te maken. Na de sluiting van Océade en het afvoeren van een zwemvijver op de toekomstige Neo-site, blijft er immers geen enkele plek over in Brussel waar zwemmen in openlucht is toegelaten.

De Stad Brussel gaf ondertussen wel al aan dat er een openluchtzwembad moet komen in de buurt van het Amerikaans Theater. Burgemeester Philippe Close (PS) denkt ook na over een nieuwe locatie voor een zwemvijver op de Heizelsite.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?