Stad bouwt openluchtzwembad nabij Amerikaans theater

Een van de Berlijnse openluchtzwembaden

Het komt er dan toch: de Stad Brussel legt een natuurlijk openluchtzwembad aan. Het zwembad komt in de buurt van het Amerikaans Theater, verneemt onze redactie.

“De Stad zal, in een gezamenlijke aanleg, in overleg met de buurtbewoners en in samenwerking met het Gewest, een natuurlijk openluchtzwembad aanleggen op haar grondgebied.” Ook al werd het dossier niet vermeld tijdens de persconferentie, het staat wel zwart op wit in het Brusselse bestuursakkoord dat donderdag werd voorgesteld.

Het nieuwe zwembad wordt naar alle waarschijnlijkheid aangelegd in de buurt van het Amerikaans Theater, vertellen schepenen van Openbare Werken Bart Dhondt (Groen) en Stedenbouw Ans Persoons (Change.brussels) aan BRUZZ. Het gaat voor alle duidelijkheid niet om de plek waar al een waterspiegel ontstaat in het kader van het Neoproject op de Heizel, maar om een bijkomende stek.

“De locatie hebben we gekozen in samenwerking met verenigingen als Pool is Cool”, vertelt Dhondt, die vandaag nog niet meer details kan geven over het project. Die vzw zette zich de voorbije jaren in voor openluchtzwemmen in Brussel.

Politieke soap

Het dossier van een Brussels openluchtzwembad had de voorbije jaren veel weg van een politieke soap. Pascal Smet toonde zich steevast een groot voorstander en de gewestregering waarin hij minister was besloot in 2007 ook om er een te bouwen, naast het kanaal vlakbij Sainctelette en Thurn & Taxis. Na de gewestverkiezingen verdween Smet uit de regering en ging zijn plan alsnog de vuilnisbak in.

De voorbije jaren kwam er dan opnieuw schot in de zaak. Het leek erop dat we een zwemvijver op de Heizel zouden krijgen op initiatief van de Stad. Maar de vijver verwaterde gaandeweg tot een waterspiegel waar mensen zullen kunnen pootjebaden.

De nieuwe meerderheid pikt het dossier nu opnieuw op en beslist om een echt zwembad te bouwen op een nieuwe plek, bij het Amerikaans Theater. Over enkele jaren zullen de Brusselaars dus de keus hebben bij zwoel zomerweer: in openlucht kunnen gaan zwemmen in het zwembad of gaan pootjebaden aan de waterspiegel. Tenzij er een kink in de kabel komt natuurlijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?