Zes locaties voor het perfecte openluchtzwembad

GR
© BRUZZ
11/09/2017

Actiegroep Pool is Cool bezocht afgelopen weekend zes locaties waar in de toekomst een openluchtzwembad kan worden aangelegd. Onder andere metrohalte Beekkant, de meren in Neerpede, het gebied rond Biestebroek en Ceria, het Vergotedok en de Heizel passeerden de revue. “Een stad zo groot en divers als Brussel heeft meerdere zwemplekken nodig”, aldus Pool is Cool. [+kaart]

Anno 2017 is Brussel de enige hoofdstad in Europa waar het onmogelijk is in openlucht te zwemmen. “Een stad zo groot en divers als Brussel heeft meerdere zwemplekken nodig”, aldus actiegroep Pool is Cool.

Om hun eis voor een Brussels openluchtzwembad nog wat extra kracht bij te zetten, organiseerde Pool is Cool dit weekend een publieke ‘zwemfietstocht’ langs zes plekken waar een openluchtzwembad kan komen. Wij zetten ze voor u even op een rijtje.

Biestebroek en Ceria/COOVI
De zwemfanaten hadden verzamelen geblazen aan kunstencentrum Bozar van waar ze koers zetten richting het Biestebroekdok in Anderlecht.

In de toekomst zou het hele kanaal tot aan opleidingsinstituut Ceria een zwemplaats kunnen worden. Ook drijvende zwembaden gevuld met kanaalwater behoren hier tot de mogelijkheden.

Steden als Parijs, Helsinki en Kopenhagen hanteren al een dergelijk systeem. Het gebied rond Biestebroeck wordt momenteel volledig vernieuwd met onder meer de aanbouw van honderden appartementen.

“Zwemmen in het kanaal kan van deze wijk een unieke trekpleister maken”, zo zegt de actiegroep. “De watertesten van juli waren alvast veelbelovend. Ook de plannen voor verlaagde houten pontons en een badboot juichen we toe.”

Neerpede, Beekkant en het Vergotedok
Na Biestebroek, kwamen de meren van Neerpede aan de beurt. “Enkel douches en kleedkamers ontbreken hier nog om van deze site de perfecte zwemlocatie te maken”, aldus Pool is Cool.

Metrohaltes Beekkant en Weststation lagen als volgende bestemmingen op de weg. “De herontwikkeling van braakliggende gronden is uitermate geschikt voor de bouw van een klassiek openluchtzwembad. De plek is dankzij de metrostations ook makkelijk bereikbaar.”

Vijf kilometer verder bevindt zich het Vergotedok. Daar zou een drijvend zwembad in een oude cargoboot geïnstalleerd kunnen worden, zoals het ‘Badeschiff’ in Berlijn. “Het idee werd al opgenomen in het Stadsvernieuwingscontract ‘Citroën-Vergote’ en kan een van de culturele activiteiten worden in de buurt”, zo zegt Pool is Cool.

Heizelplateau
Eindigen werd er gedaan aan de Heizel, de plaats waar lange tijd het eerste openluchtzwembad zou komen. Begin dit jaar werd dat plan echter afgeschoten door de Stad Brussel die in plaats daarvan pleitte voor een ondiepe waterpartij.

De actiegroep houdt naast deze locaties ook nog rekening met een paar andere scenario’s. Zo opperen ze voor een biologische filter in de vijver van Terkamerenbos om een natuurlijk zwembad te maken, maar kijken ze ook naar de gebouwen van de Abattoir. Daar zou de afvalhitte van de koelkamers kunnen dienen voor de verwarming van het water.

Brussels openluchtzwembad valt vaak in het water
Waar en vooral wanneer onze hoofdstad zijn eerste openluchtzwembad opent weet niemand. Minister van Openbare Werken Pascal Smet (SP.A) is een grote voorstander en liet het idee al opnemen in het akkoord van de regering die tussen 2004 en 2009 bestuurde.

In 2008 leek aan het kanaal tussen Thurn & Taxis en het Saincteletteplein de komst van een eerste publieke zwemmogelijkheid in openlucht heel dichtbij. Verkiezingen en een nieuwe coalitie gooiden evenwel roet in het eten.

Het project kwam terug op de agenda in 2014, met het Heizelplateau als piste voor een zwemvijver. De Stad Brussel liet deze zomer weten dat er enkel een waterpartij voor pootjebaden komt, zonder zwemgelegenheid.

Klik op onderstaande kaart op de locaties voor meer informatie:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni