Tips voor een coronaproof kerstvakantie

© Ivan Put
| De lichtshow gaat niet door op de Grote Markt, maar je kunt wel nog steeds genieten van mooie kerstversiering.

De kerstvakantie is begonnen. En die zal er dit jaar anders uitzien dan normaal. Gelukkig zijn er nog leuke dingen die je wél kunt doen. Daarom maakt BRUZZ een overzicht van enkele tips om de komende weken coronaproof op te vullen.

Corona heeft heel wat roet gegooid in onze kerstplannen. Maar dat betekent niet dat we bij de pakken moeten blijven zitten. Woon vanuit je luie zetel een concert bij van Oscar and the Wolf, geniet van de verlichte straten van Brussel of ga, in deze globale gezondheidscrisis, eens bloed geven. Er zijn, behalve brood maken en Netflix kijken, nog genoeg andere dingen om te doen.

Lichtshows

De lichtshow op de Grote Markt vindt dit jaar niet plaats, maar er zijn andere plekjes waar je toch nog kunt genieten van een mooie show. Zo heb je bijvoorbeeld Anderlecht Light. Elf projecten van Anderlechtse kunstenaars werden geselecteerd om verlichting te brengen in deze donkere tijden.

Kerstversiering

Winterpret, de kerstmarkt en de attracties gaan dit jaar dan niet door, maar dat betekent niet dat je geen kerstsfeer kunt opsnuiven. Met het lichtfestival Brussels by Lights wilde de Stad Brussel onze hoofdstad toch nog opfleuren om Brusselaars te bedanken voor de inspanningen die ze al maandenlang leveren. Nog tot en met 10 januari kun je in 142 straten en pleinen de feestverlichting bewonderen. Zorg er wel voor dat je de tijd niet uit het oog verliest en voor 22 uur thuis bent.

Musea

We staan voor koude dagen, dus musea zijn dé ideale manier om de buitenwereld te zien terwijl je het lekker warm hebt. Coronaproof zelfs! Zo kun je de BOZAR, het Belgisch Stripmuseum en Train World weer bezoeken. Niet elk museum is weer open, dus bekijk zeker eerst hier het overzicht van alle open musea zodat je niet voor een gesloten deur staat.

Cultuur vanuit je zetel

Het moet niet altijd Netflix zijn. Cultuurliefhebbers kunnen vanuit hun luie zetel genieten van verschillende theatervoorstellingen en concerten. Op het platform KVS 24/7 van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) kun je onder andere Malcolm X kijken. Op ABtv, naar eigen zeggen de MTV van de Ancienne Belgique, vind je concerten van onder andere Sam Smitch, Oscar and the Wolf en The Cure. Allemaal gratis en voor niks.

Vrijwilligerswerk

Door de coronacrisis stond 2020 in het teken van vrijwilligerswerk. Bloed geven is een optie, maar als naalden niets voor jou zijn, zijn er genoeg andere dingen die je kunt doen. Wil je voorlezen aan kinderen, helpen in een woonzorgcentrum of een luisterend oor bieden aan Brusselse gezinnen die het moeilijk hebben? Neem dan eens een kijkje op de site van het Kenniscentrum WWZ. Leuk én nobel. Win-win dus.

Beweeg

Bewegen is belangrijk, voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Waarom dus niet voor een plonsje gaan in het zwembad? Dat kan veilig gebeuren als je je houdt aan de opgelegde maatregelen: reserveer een tijdstip en kom alleen. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon genieten van de buitenlucht. Je kunt wandelen in de vele parken, maar ook nieuwe plekjes in Brussel leren kennen door te geocachen of door de stripwandeling te maken. Of maak eens gebruik van de tijd om plekjes rondom Brussel te ontdekken. Asse organiseert tot 17 januari bijvoorbeeld een Winter Griezel wandeltocht, geschikt voor kinderen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?