victoriaregina_oud_nieuw_best

Toch geen glazen bol voor vernieuwde IBM-toren

© BRUZZ
26/05/2017

Het nieuwe gezicht van de IBM-toren aan de Kruidtuin wordt een stuk soberder dan eerst gedacht. In een eerste ontwerp tekende architectenbureau A2RC een opvallende glazen bol ter hoogte van de vijftiende verdieping. Uit een studie blijkt nu dat die bol schadelijk zou zijn voor het omliggende groen. De plannen werden hertekend tot een meer bescheiden design.

Twee jaar geleden trok de federale politie uit het gebouw, officieel de Victoria Regina Tower. Die werd - van de bouw in 1978 tot de intrek van de politie - twee decennia lang bezet door computergigant IBM, vandaar de volksnaam 'IBM-toren'.

Met het vertrek van de politie in 2015 besliste de Spaanse eigenaar het kantoorgebouw grondig te renoveren. De opdracht ging naar Brussels architectenbureau A2RC. Dat kwam met een opvallend ontwerp met een hooggelegen atrium in de vorm van een glazen bol.

Maar de toren staat vlakbij de Kruidtuin en de reflectie van het zonlicht door de bol zou wel eens negatieve gevolgen kunnen hebben op het omliggende groen. Dat bleek uit een onderzoek van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, die vervolgens een negatief advies uitvaardigde voor het ontwerp. Dat staat te lezen staat in een verslag uit het openbaar onderzoek, dat de krant La Capitale kon inkijken.

A2RC herzag de plannen en kwam in het najaar van 2016 met een nieuw ontwerp. We zien een veel soberder design: de vorm en omvang van het gebouw blijft hetzelfde, maar de bol is verdwenen. Zo moet de vernieuwde toren, zonder spiegelglas, ook beter opgaan in het geheel van de Noordwijk.

Dit ontwerp kreeg, zij het onder voorwaarden, alvast een positief advies van de commissie. Een bouwvergunning zal dus waarschijnlijk niet lang meer op zich laten wachten.

noordwijk

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni