Toename maagverkleiningen Brussel: ‘Dringend nood aan meer preventie’

© Saskia Vanderstichele

Ook in Brussel neemt het aantal maagverkleiningen toe, net zoals in de rest van het land. Aan de basis liggen verkeerde eetpatronen en te grote hoeveelheden voedsel. “We moeten dringend meer inzetten op preventie.”

Volgens cijfers van het RIZIV is het aantal terugbetaalde maagverkleiningen in België de laatste vier jaar met maar liefst twintig procent gestegen. Ook Brussel ontkomt niet aan die trend.

“In onze ziekenhuizen is de laatste drie jaar zelfs sprake van een verdubbeling,” vertelt Yannick Nijs, chirurg in één van de Europaziekenhuizen in Brussel. “En dat wil al wat zeggen, aangezien 20 procent van alle maagverkleiningen in Brussel in onze ziekenhuizen plaatsvindt.”

Ook volgens Martijn Schoneveld, abdominaal chirurg aan het UZ Brussel, is het aantal maagverkleiningen in Brussel en in België aan een opmars bezig. “We zien het totale aantal ingrepen snel toenemen,” vertelt hij aan BRUZZ. “Maar het is een wereldwijde trend. Obesitas is een epidemie.”

Geen chirurgisch probleem

Als oorzaak duiden beide chirurgen verkeerde eetpatronen aan, maar ook eenvoudigweg een teveel aan voedsel.

“We moeten dringend aan preventie doen,” zegt Nijs. “En liefst zo snel mogelijk. Het percentage zwaarlijvige kinderen is aan een opmars bezig en moet zo vroeg mogelijk gestopt worden. Obesitas is geen chirurgisch probleem, maar één met veel andere factoren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?