Toestand richt samen met de buurt nieuw park aan Weststation in

SD
© BRUZZ
23/05/2022
Updated: 23/05/2022 14.34u

Vanaf juni neemt vzw Toestand zijn intrek op een groot braakliggend terrein aan het Weststation om samen met de buurt de aanleg van het toekomstige park te bepalen. Vier jaar lang zal er getest worden welke infrastructuur de buurt in het park nodig heeft.

Tussen metrostations Beekkant en Osseghem, aan de Alphonse Vandenpeereboomstraat in Sint-Jans-Molenbeek, ligt een groot braakliggend terrein. Binnen vier jaar moet dat omgetoverd zijn in een park van enkele hectare groot.

Hoe het park er juist moet uitzien, is het onderwerp van een driejarig project van Leefmilieu Brussel dat wordt toevertrouwd aan vzw Toestand, een organisatie gespecialiseerd in tijdelijke oplossingen voor leegstaande gebouwen en verlaten ruimtes in Brussel. Toestand zette de voorbije jaren ook zijn schouders onder Allee du Kaai aan het Bécodok.

De vzw kreeg drie hectare grond om er vanaf augustus - op maat van de buurt - sociale, culturele en sportieve activiteiten te organiseren.

"We hebben drie jaar tijd om met de buurt aan de slag te gaan. De vraag is: wat willen ze? Wat zijn de noden?"

Felix Aerts, vzw Toestand

Samen met de buurt zal Toestand er allerhande infrastructuur testen. Dat kan gaan van klassieke parkinfrastractuur tot speeltuinen en fitnesstoestellen.

Dromen en bouwen

"Het is een ruimte die al twintig of dertig jaar afgesloten is," zegt Felix Aerts van vzw Toestand. "Vanaf augustus openen we het terrein, weliswaar op vaste momenten, en krijgt de buurt er drie hectare publieke ruimte bij waarin ze mee kan dromen over en bouwen aan het toekomstig park."

"We hebben drie jaar tijd om met de buurt aan de slag te gaan. De vraag is: wat willen ze? Wat zijn de noden?"

Op basis van een eerste analyse van de noden van de buurt in november, gaat Leefmilieu Brussel een ontwerpbureau kiezen die uiteindelijk de definitieve aanleg van het park zal uittekenen.

De vzw krijgt drie jaar voor deze testfase. Daarna zouden de werken starten, geinitieerd door Leefmilieu Brussel. Nog een jaar later, in 2026, zou het park moeten openen.

parkbeekkant.png

| Tussen Beekkant en Ossegem moet een park komen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni