Totempaal moet Oudergem verlaten maar vindt geen nieuwe plek

© P(ART)cours / Par(KUNST)”

In Oudergem pronkt een spectaculaire totempaal van zes meter hoog. Probleem: de gemeente heeft de middelen niet om het werk te onderhouden. Officieel moest de paal een jaar geleden weg zijn, maar niemand slaagt erin een nieuwe, geschikte locatie te vinden.

Een jaar geleden vond er een openluchtexpositie plaats in de gemeente Oudergem en de twee Woluwes. In dat kader werd de totempaal tentoongesteld op de Groene Wandeling. Het is een kunstwerk van de hand van de bekende artiest Jean-Henri Compère, onder meer gekend voor zijn herdenkingswerk ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslagen in Brussel.

De expositie is ondertussen een jaar voorbij, maar het werk van zes meter hoog en 1,3 ton staat er nog steeds. De gemeente Oudergem kan niet de gepaste middelen vrijmaken om de indrukwekkende totempaal te onderhouden.

Totempaal in Oudergem
© P(ART)cours / Par(KUNST)

Stevige kostprijs

De gemeente Schaarbeek, waar kunstenaar Compère woont, is bereid om de paal op haar grondgebied te verwelkomen. Al zijn daar ook een paar (praktische) problemen aan verbonden. Het werk op een veilge en gepaste manier verplaatsen zou maar liefst 17.000 euro kosten. Oudergem en Schaarbeek zouden bereid zijn om die kosten te dekken, maar dan rijst de vraag: waar komt het precies te staan?

Verschillende plekken in de gemeente werden voorgesteld, maar er lijkt telkens iets in de weg te staan. Optie 1: het rondpunt tussen de Haachtsesteenweg en de Britsierslaan. Bevoegd uittredend minister Pascal Smet (one.brussels) keurde de locatie aanvankelijk goed, maar zou daar op terug zijn gekomen.

Optie 2: het Josaphatpark. Daar is een goedkeuring nodig van de dienst Monumenten en Sites. De kans dat de aanvraag afgekeurd wordt omwille van het “te modern karakter” van het beeld is reëel. Die strookt niet zo met de reeds aanwezige kunstwerken.

En dan is er nog de vraag wie de eigenaar van het werk wordt: de totempaal kost zo’n 35.000 euro. Een heleboel vraagtekens dus in dit dossier, maar een ding staat vast: de totempaal zal snel moeten verhuizen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?