Een virustracker is een app op smartphone die waarschuwt voor mogelijk risico op besmetting van het coronavirus, dat de ziekte covid-19 veroorzaakt

De contact tracing-app in de strijd tegen het coronavirus zal over enkele dagen klaar zijn. De huidige testfase loopt nog tot 10 september, aansluitend zal een eerste groep van 10.000 mensen de app uitproberen. Vervolgens, en als alles goed gaat, zal de app in de week van 20 september gebruikt kunnen worden door het grote publiek. Dat zeggen Karine Moykens, de voorzitter van het Interfederaal Comité Testing & Tracing, en cryptograaf Bart Preneel (KU Leuven) donderdag.

Met de contacttracing-app in de strijd tegen het coronavirus loopt momenteel nog een testfase met een 80-tal personen. Vervolgens zullen volgende week 10.000 mensen een laatste testfase "in reallife" starten. Daarna zal in de week van 20 september de app gebruikt kunnen worden door het grote publiek. Volgens cryptograaf Bart Preneel zijn er nog een klein aantal details die bekeken moeten worden, maar verloopt de testfase momenteel goed: "We zijn optimistisch om de app in de week van 20 september beschikbaar te stellen voor iedereen," zegt hij.

Eerder had ook Karine Moykens in De Ochtend op Radio 1 gezegd dat de app over enkele dagen klaar zal zijn. Dat de app in september klaar zou zijn, werd al langer aangekondigd. Moykens bevestigde die timing donderdag dus.

In de week van 20 september zou iedereen de app moeten kunnen downloaden. Bart Preneel staat mee aan de wieg van de uitwerking van de contact tracing-app en benadrukt dat de testfase momenteel vrij goed verloopt. Wel vindt hij het moeilijk een exacte datum op de lancering te plakken, "maar we zijn toch optimistisch dat we de app in de week van 20 september voor iedereen beschikbaar zullen kunnen stellen."

De app houdt geen persoonsgegevens bij, maar laat je wel weten of je een positief testresultaat hebt. Omdat de app volledig anoniem werkt, en dus jouw naam of gegevens niet kent, is de privacy van gebruikers volgens Preneel volledig gegarandeerd. Enkel bij een positief COVID-19-resultaat wordt gevraagd om anonieme informatie te delen met andere gebruikers via een centrale server. Die worden dan verwittigd van een risicovol contact maar weten niet waar, wanneer of met wie dat plaatsvond.

Een gebruiker kan zich ook nog altijd bedenken en zijn of haar positieve resultaat toch niet doorsturen. Als veel mensen dat doen, ook al hebben ze de app gedownload, werkt het systeem niet zo goed. "Maar we vertrouwen erop dat iemand die de app gedownload heeft, natuurlijk ook de toestemming zal geven om zijn of haar resultaat te melden. De app gebruiken vergt maar een kleine moeite, en je helpt er de volledige bevolking mee," besluit Preneel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, tracing app, besmetting coronavirus, besmettingen coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni