Tram 9 moet wachten op parking

© SUM
De aanleg van tram 9, tussen Simonis en het noorden van Jette, zal pas in 2015 beginnen. Dat heeft minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) gezegd in het Brussels parlement. Het is wachten op duidelijkheid over de financiering van de te bouwen parking onder het Koning Astridplein.

Over de tramontsluiting van het noorden van Jette, met onder meer het Universitair Ziekenhuis van de VUB, wordt ondertussen al meer dan tien jaar gesproken. Begin dit jaar was er dan eindelijk een positief advies van de overlegcommissie, maar op de vergunning is het nog altijd wachten.

"Diverse bijkomende studies en simulaties zijn lopende om rekening te houden met de conclusies van de overlegcommissie", aldus Grouwels woensdag in de commissie Infrastructuur van het parlement.

Bovendien moet er eerst duidelijkheid komen over de parking die onder het Koningin Astridplein moet komen ter compensatie van de verloren plaatsen langs de trambedding. Die werf zou immers moeten starten voor de aanleg van de tram begint. "Dat is de vraag van de gemeente en ook mijn bedoeling", zegt Grouwels. "De parking zal gedeeltelijk door het Gewest en gedeeltelijk door het parkeeragentschap betaald worden. Het overleg hierover is lopende."

De minister schat nu dat de werken begin 2015 van start kunnen gaan.

Groen, zowel in de gemeente Jette als in de regering in de meerderheid, vreest echter nog meer uitstel door de koppeling met de ondergrondse parking. "Het lijkt onwaarschijnlijk dat de werken aan de parking binnen het jaar kunnen beginnen", zegt parlementslid Annemie Maes. "Tot op vandaag is het nog steeds onduidelijk wie de parking gaat aanleggen, het Gewest of het parkeeragentschap. Het is ook onduidelijk volgens welke techniek er zal gewerkt worden, wie de bouw van de parking zal betalen en wie het beheer op zich zal nemen."

"Ik verwacht dat de minister het dossier krachtdadig in handen neemt. Het zou namelijk jammer zijn dat de aanleg van de tramlijn, broodnodig in dat deel van Brussel, verder vertraging zou oplopen omwille van een discussie over de financiering van parkeergelegenheid."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?