Treinhalte Uplace kost 5,4 miljoen euro

© Johan S. via Foursquare

De aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning voor de bouw van het toekomstige GEN-station in Machelen is ingediend. De totale kostprijs van de stopplaats, die het geplande winkelcentrum Uplace moet bedienen, is geraamd op 5,4 miljoen euro. Dat is ruim 2 miljoen meer dan begin dit jaar naar voren was geschoven.

Een en ander blijkt uit het antwoord van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) op een parlementaire vraag van Els Van Hoof (CD&V), en wordt bevestigd bij spoorwegmaatschappij NMBS. In het kader van het Gewestelijk Expressnet (GEN) is voorzien dat de bestaande stopplaats "Buda" enkele honderden meters naar het noorden zal worden verplaatst en de naam "Machelen" zal krijgen.

De aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning voor de bouw van het station is woensdag ingediend bij het Vlaams gewest, bevestigt NMBS-woordvoerder Bart Crols. Opvallend is dat de kostprijs nu geschat wordt op 5,4 miljoen euro, ongeveer gelijk te verdelen over NMBS en spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. In februari was er nog sprake van 3,2 miljoen euro. Het verschil heeft volgens Crols te maken met een uitgebreide scope: "het gaat nu om een stopplaats voor beide spoorlijnen" (meer bepaalde de lijnen 25 en 27, die daar naast elkaar lopen), aldus de woordvoerder.

De planning voor de uitvoering van de werkzaamheden zal nader bepaald worden bij de opmaak van het nieuwe meerjareninvesteringsplan voor het spoor. Voor de inrichting van de stopplaats "Machelen" werkt de NMBS samen met Machelen en Vilvoorde.

"Ik vind het aberrant dat overheidsgeld wordt gebruikt om een dergelijk shoppingproject toegankelijk te maken. Het is raar dat de eigenlijke investeerder niets bijdraagt aan het toegankelijk maken ervan via het GEN", reageerde Van Hoof op het antwoord van de minister.

Uplace kan pas een bouwvergunning krijgen als er een vergunning is afgeleverd voor de GEN-halte aan de Kerklaan in Machelen. Dat is een van de voorwaarden die de Vlaamse regering oplegde.

Uplace

Winkel- en belevingscentrum Uplace werd in 2009 voor het eerst goedgekeurd door de toenmalige Vlaamse regering, maar verzandde daarna in een jarenlange procedureslag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?