Treinverkeer nog meer dan een week onderbroken na zinkgat

© Said Al Haddad

Het treinverkeer tussen Brussel-Noord en Brussel-Schuman blijft nog tot maandag 18 september onderbroken. Dat bevestigen de NMBS en Infrabel die een aangepaste treindienst hebben uitgewerkt voor dit weekend en volgende week.

Door een waterlek ontstond donderdag een enorm zinkgat op de Leuvensesteenweg in Brussel. Dat zorgde ook voor een overstroming van de sporen in het treinstation Brussel-Schuman, waardoor de treinlijn tussen Brussel-Noord en Brussel-Luxemburg tot maandag 18 september onderbroken zal zijn.

De NMBS stelde een alternatief vervoersplan in werking, waardoor treinen vanuit Namen niet rechtstreeks naar Brussel rijden maar omgeleid worden via Ottignies en Leuven. "Reizigers moeten daardoor wel rekening houden met een extra reistijd van ongeveer 20 minuten. Maar het alternatieve vervoersplan doet zijn werk, er zijn dus geen noemenswaardige problemen deze ochtend", zegt Bart Crols, woordvoerder van de NMBS.

Voor het treinverkeer van en naar Vlaanderen blijft de hinder beperkt. De informatie over de aangepaste dienstregeling is beschikbaar via de informatiekanalen van NMBS (of via app of sociale media).

Infrabel heeft intussen heel de nacht gewerkt aan het verwijderen van de zandlaag die over een lengte van ongeveer 300 meter de hele spoorinfrastructuur bedekt. "Deze werkzaamheden zouden zaterdag in de loop van de dag afgerond moeten zijn", klinkt het. "Eens de smurrie verwijderd, kan gestart worden met de herstelling van de spoorinfrastructuur."

Buslijnen omgeleid
Het plaatselijk verkeer rond het zinkgat in Sint-Joost-ten-Node verloopt moeizaam vrijdagmorgen, laat Brussel Mobiliteit weten. Mensen die vanuit Leuven Brussel binnenrijden, kiezen wel best een alternatieve route. "Die zijn er: via de Ring, het Vierarmenkruispunt en dan het Leonardkruispunt, bijvoorbeeld. Of via de Leopold III-laan, maar ook via Van Praet en dan de Rogierlaan, of tenslotte langs het kanaal", raadt Paemen aan.

Wat betreft het openbaar vervoer binnen Brussel, zijn de buslijnen die normaal langs de Leuvensesteenweg opereren wel aangepast. "De buslijn Brussel-Leuven van De Lijn en bus 29 van de MIVB worden omgeleid. Er worden ook twee haltes op lijn 29 niet bediend, namelijk Clovis en Vincotte."

'Leuvensesteenweg ligt er verlaten bij'
De perimeter rond het zinkgat reikt wel heel ver, merkt onze reporter Saïd Al-Haddad ter plaatse op. "Tot drie straten hoger dan de Leuvensesteenweg staat de politie om mensen de toegang te weigeren. Alle zijstraten zijn afgesloten, en ook voetgangers mogen niet door."

De Leuvensesteenweg ligt er dan ook heel verlaten bij. "Het is behoorlijk surrealistisch, zo'n desolate Leuvensesteenweg in de ochtendspits", aldus Saïd.

Op de interactieve kaart hieronder staat de perimeter rond het zinkgat aangegeven. De rode lijn is volledig afgesloten voor alle verkeer. De straten aangeduid in oranje zijn enkel bereikbaar onder politiebegeleiding.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?