'Tshisekedi gaf hoop aan de Congolezen in het buitenland'

© VoteTshisekedi (CC via Flickr)

Met de dood van Etienne Tshisekedi treurt niet alleen zijn aanhang in thuisland, de Democratische Republiek Congo. Ook hier in België is de Congolese gemeenschap van slag. Dit weekend wordt hij herdacht in Paleis 2 op de Heizel.

De eeuwige Congolese oppositieleider verbleef de voorbije jaren wel vaker in Brussel vanwege medische redenen. Modi Ntambwe van de Raad van de Afrikaanse Gemeenschappen in Europa/Vlaanderen ontmoette hem verschillende keren en volgens haar zijn niet enkel de Congolezen triest.

“Meer dan de Congolese diaspora is het de Afrikaanse diaspora die in shock is over zijn overlijden. Hij was niet alleen een opposant in de Congolese gemeenschap maar ook voor de andere Afrikaanse gemeenschappen. We waarderen hem als iemand die consequent was in zijn visie en oppositie,” aldus Modi.

‘Waarom zoals Europa? Meer dan Europa!
Ook de Brussels-Congolese blogger Cheik Fita mocht Tshisekedi verschillende keren interviewen. Hij vertelt: “Wat ik nooit zal vergeten is die keer toen ik hem na een interview mijn boek onder de ogen schoof met de titel Demain le Congo comme l’Europe? Na de titel gelezen te hebben, vroeg hij me: ‘Waarom zoals Europa? Meer dan Europa!’ Dat is de visie die Tshisekedi had voor zijn vaderland. Hij wist dat een goed bestuurd Congo beter kon zijn dan Europa.”

Tshisekedi wordt meer dan eens genoemd als de hoop van Congo voor de toekomst. Volgens Cheik Fita leeft dat idee des te meer bij de Congolezen van de diaspora: “Tshisekedi representeerde voor de Congolezen in het buitenland hoop. Hoop met betrekking tot het huidig regime in Congo waarvan de president niet wil vertrekken en nieuwe verkiezingen probeert uit te stellen."

"De meeste Congolezen in het buitenland wonen in democratische landen en geloven in de democratie. Ze zien hoe de democratie werkt en willen dat ook in hun thuisland. Voor hen is iemand als Tshisekedi die daarvoor vecht dus wel een belangrijk leider.”

Rouwen in België
Aan profetische uitspraken over wat er de komende dagen in Congo zal gebeuren, wil Cheik zich niet wagen. Maar het staat vast dat Tshisekedi als voorzitter van de Conseil National de Suivi de l’Accord (CNSA) een belangrijke rol zou spelen in de transitie naar nieuwe verkiezingen. Dat hij nu wegvalt, stemt vele Congolezen triest, ook in België.

Wie in België een laatste groet wil brengen aan Etienne Tshisekedi kan terecht op de Heizel in Paleis 2 op vrijdag 3 februari van 18 tot 23u en op zaterdag 4 en zondag 5 februari van 16 tot 23u.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?