Tuin museum Van Buuren gerestaureerd

EVC
© brusselnieuws.be
04/06/2013
De tweede fase van de renovatie van de tuin van het befaamde Museum Van Buuren is afgerond. De werken kostten 850.000 euro. De Stichting die het museum uitbaat gaat in 2014 een ander dossier indienen voor de renovatie van het deel van de tuin die dat door René Pechère werd ontworpen en voor het interieur van het museum.

De villa van bankier-mecenas David van Buuren (1886-1955) werd gebouwd tussen 1924 en 1928 in art decostijl. Weduwe Alice van Buuren schonk het huis, de kunstwerken en de tuinen aan de stichting David & Alice Van Buuren, die het huis en de vele kostbare kunstwerken als een museum toegankelijk stelt voor het publiek.

De 1,5 hectare grote tuin is een mooi voorbeeld van een tuin uit de jaren dertig. Aangezien de tuin - net als het huis - sinds 1997 beschermd is, boog ook de Commissie voor Monumenten en Landschappen zich over de restauratie. De studie voor de restauratie en de restauratie zelf duurden vier jaar.

Deze fase van de restauratie betreft het gedeelte van de tuin rond de villa, die in zeer slechte staat was. De beplantingen werden vernieuwd, wandelwegen heraangelegd, het drainagesysteem hersteld. Ook de rozentuin oogt weer zoals vroeger. Die rozentuin is ontworpen volgens de strakke regels van de art deco.

De werken kosten 850.000 euro. Het Brusselse Gewest neemt daarvan tachtig procent voor zijn rekening, de stichting de overige 20 procent.

In de jaren zestig kreeg de tuin er een labyrint bij van tuinarchitect René Pechère. Dat gedeelte is nog niet gerestaureerd. De stichting hoopt nu dat het Gewest ook de restauratie van dat labyrint en van het interieur van de villa betaalt.

Tot de rijke kunstcollectie van de villa behoren onder meer werken van Constant Permeke, James Ensor, Georges Minne en Gustave De Smet., en tevens de grootste privé-collectie van Gustave Van de Woestyne.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel, Samenleving, Cultuurnieuws

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni