1752 voedselpaketten 9

Twaalf Brusselse organisaties met maatschappelijke impact krijgen 855.000 euro steun

KVDP
© BRUZZ
10/08/2021

Twaalf Brusselse organisaties krijgen in totaal meer dan 850.000 euro steun via het Venture Philantropy Fonds. Dat meldt de Koning Boudewijnstichting, die het fonds beheert. Het gaat om organisaties met een maatschappelijke impact, met een werking rond onder meer de herintegratie van ex-gedetineerden of voedselverspilling.

In totaal maakt het Venture Philantropy Fonds meer dan 1,7 miljoen euro vrij voor structurele steun aan 25 organisaties in heel het land. Daarvan zijn er twaalf organisaties in Brussel. Zij zullen drie jaar lang begeleid worden en krijgen elk maximaal 80.000 euro.

"Net als de bedrijfswereld zijn ook deze organisaties bezig met hun groei en de duurzame verbetering van hun dienstverlening", laat de Koning Boudewijnstichting weten. "Maar ze functioneren ook in een specifiek ecosysteem, meer bepaald op financieel vlak: overheidssubsidies mogen dan de belangrijkste inkomstenbron zijn voor verenigingen, het gaat veeleer om projectsteun dan om structurele financiering of om advies."

855.000 euro naar Brussel

In Anderlecht krijgt Community Land Trust Brussels 70.000 euro. De organisatie maakt betaalbaar wonen mogelijk en wil met de steun verder professionaliseren en digitaliseren. De Brusselse vzw Rizome-BXL helpt ex-gedetineerden aan een dak en krijgt 80.000 euro via het fonds.

Twee Brusselse organisaties die tegen voedselverspilling strijden krijgen ook een deel van het steunfonds. Het gaat om Les Gastrosophes in Anderlecht, een organisatie die onverkochte bio-etenswaren recupereert en onder meer voedsel verdeelt aan daklozen via Doucheflux. De Elsense organisatie Refresh-XL is een sociaal bedrijf voor duurzame voeding en stadslandbouw, met een kantine en stadsmoestuin. Beide organisaties krijgen het maximumbedrag van 80.000 euro.

Verder krijgt het eerste LGBT-opvanghuis financiële steun via het Venture Philantropy Fonds, net als de Ukkelse vzw Odyssée, een organisatie die jongeren op de schoolbanken probeert te houden. De andere Brusselse organisaties die een bedrag krijgen zijn de vzw Labolobo in Jette, vzw CREE en Eqla in Sint-Lambrechts-Woluwe, Bras Dessus Bras Dessous in Vorst, Les Sations de Plein Air in Sint-Pieters-Woluwe en het Buurtpensioen in Brussel-Stad. De Brusselse organisaties krijgen samen in totaal ruim 855.000 euro.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni