| De Delhaize Hankar is één van de filialen die tijdelijk gesloten was.

Twee Delhaizes tijdelijk gesloten vanwege protest rond aanwerving jobstudent

JP
© BRUZZ
09/07/2020
Updated: 10/07/2020 11.39u

De Delhaizes Hankar in Oudergem en Chazal in Schaarbeek zijn tijdelijk gesloten. Dat gebeurt op vraag van vakbondsafgevaardigden van de Franstalige socialistische vakbond. Die komen in actie vanwege onenigheid rond het contract van de zoon van één van hen.

De beide supermarkten werden in de loop van donderdagmiddag gesloten en zullen vrijdag weer open gaan. Volgens Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver gaat het om een "kleine mensenlijke fout die buiten proportie wordt opgeblazen."

De actie gaat uit van een aantal vakbondsafgevaardigden - dus niet vanuit het voltallige personeel. De vakbondsafgevaardigden zouden het werk hebben neergelegd omdat de zoon van één van hen geen jaarcontract had gekregen in Delhaize Westland, in Anderlecht.

"We geven toe dat er een administratieve fout is gebeurd," zegt Dekelver. "Er is een contract opgesteld op naam van de andere zoon, dat is de administratieve fout geweest. Daarna zijn er bepaalde eisen gesteld. Hij werkte als jobstudent, maar ze wilden een jaarcontract afdwingen." Dekelver betreurt dat de actie tot in de winkels van een andere gemeente te voelen is.

Ontvangst

Voor de vakbond is het niet van belang of het al dan niet gaat over de zoon van een vakbondsafgevaardigde. Het probleem gaat al langer terug en geldt voor alle jobstudenten. "We vragen al anderhalf jaar om een betere ontvangst van nieuwe werknemers. De werkgever moet het contract samen lezen, laten zien waar de nooduitgang is en wie te bellen als er een ongeluk gebeurt," zegt vakbondsafgevaardigde Jean-Jacques Lamotte, verantwoordelijke voor Delhaize Brussel bij de socialistische Franstalige vakbond FGTB.

Ook hekelt de vakbond de onregelmatige uurroosters voor studenten. "Zeker in de vakanties moet Delhaize meer op voorhand plannen zodat een student niet op de dag zelf opgeroepen wordt." De vakbond heeft een akkoord gevonden met Delhaize dus andere stakingen blijven voorlopig uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Oudergem , Samenleving , Delhaize , staking , ABVV-FGTB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni