Twee op de drie bezoekers willen snel terug naar musea

© Magritte Museum

Uit een bevraging bij meer dan 13.000 cultuurliefhebbers blijkt dat maar liefst 67 procent van wie in de zes maanden vóór de lockdown een museum bezocht, dadelijk of binnen de week terug een museum wil bezoeken. Ook de musea merken dat. “De reservaties voor bezoeken lopen vlot binnen.”

Het onderzoek polste naar cultuurparticipatie in de coronaperiode, en de verwachtingen in de afbouwfase van de maatregelen. Ook werd de beleving van het digitale vrijetijdsaanbod bevraagd, zoals livestreams van concerten, virtuele museumtours of podcasts.

Ruim twee derde van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan onmiddellijk of binnen de week terug een museum te willen bezoeken. De musea merken dat ook. “Sinds we mochten heropenen op 18 mei lopen de reservaties voor bezoeken vlot binnen” klinkt het.

Daarnaast bleek dat één op de vijf deelnemers tijdens de lockdown voor het eerst een online museumbezoek ontdekte. Dit werd als positief ervaren. Meer dan 60 procent van deze nieuwe virtuele bezoekers vindt dit concept voor herhaling vatbaar, zelfs na de coronamaatregelen.

Het onderzoek werd gevoerd door museumPASSmusées, het Kenniscentrum Management, cultuur & beleid (Universiteit Antwerpen), het Kenniscentrum Cultuur- en Mediaparticipatie (Universiteit Gent – Vrije Universiteit Brussel) en Publiq vzw. Meer resultaten worden vrijgegeven vanaf 15 juni.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?