| Het UZ Brussel

Twee patiënten met coronavirus in UZ Brussel: 'We zijn toe aan tweede generatie'

SG
© Belga - BRUZZ
07/03/2020
Updated: 07/03/2020 10.15u

In het Universitair Ziekenhuis Brussel zijn twee nieuwe gevallen van corona vastgesteld. Het gaat om patiënten die waren opgenomen in het ziekenhuis, zonder relevante reisgeschiedenis. "We zijn toe aan de tweede generatie patiënten die geen link meer hebben met reizen in het buitenland", zegt viroloog Marc van Ranst. "Maar dat is volstrekt normaal bij een epidemie."

Het zijn de eerste gevallen van het coronavirus die vastgesteld worden in het UZ Brussel. De twee besmettingen zijn niet vervat in de de balans van 109 besmettingen die de federale overheidsdienst Volksgezondheid vrijdagochtend bekendmaakte.

De beide patiënten vertonen slechts milde symptomen, maar werden onmiddellijk in het ziekenhuis in quarantaine geplaatst in een onderdrukkamer. Ze blijven opgenomen in het UZ Brussel omdat zij ook specifieke andere zorg nodig hebben.

"Zorgverleners en medewerkers die met deze patiënten nauw contact hadden, werd gevraagd om tot nader order niet te komen werken", zegt het UZ Brussel in een persbericht. Omwille van de gezondheidssituatie van de patiënten werd uit voorzorg een coronatest uitgevoerd.

Om de resultaten sneller te bekomen, werden die testen door het UZ Brussel zelf uitgevoerd. Over de identiteit van de patiënten is verder niets bekendgemaakt.

"We zijn toe aan de tweede generatie patiënten die geen link meer hebben met reizen in het buitenland"

Viroloog Marc van Ranst

Moeten we ons als Brusselaar nu zorgen maken? "Wat er nu gebeurt is volstrekt normaal bij een epidemie," zegt KUL-viroloog Marc Van Ranst aan BRUZZ. "We zijn toe aan de tweede generatie patiënten die geen link meer hebben met reizen in het buitenland. Een verdere verspreiding van het virus zou kunnen worden beperkt als alle besmette personen perfect worden geïsoleerd, maar dat is zeer onwaarschijnlijk. Sommige mensen met milde symptonen zullen bijvoorbeeld naar hun werk gaan en anderen besmetten."

Van Ranst voorspelt de komende maanden een forse stijging van het aantal besmette gevallen in Brussel en in België, tot de epidemie een piek bereikt en dan weer daalt. "Weer geldt: dit is volstrekt normaal bij epidemieën. COVID-19 is wat agressiever en makkelijker overdraagbaar dan gewone griep, omdat we hier geen antilichamen voor hebben. De sterftecijfers zullen dan ook hoger liggen."

Tot slot roept Van Ranst op om zoveel mogelijk de handen te wassen, en zo weinig mogelijk lichamelijk contact te hebben met anderen. "En als u hoest of lichte koorts heeft, blijf dan alstublieft thuis."

Medewerker RTBF besmet

Ook een medewerker van de Franstalige publieke omroep RTBF heeft het virus opgelopen. Na overleg met de FOD Volksgezondheid is besloten geen extra maatregelen te nemen, ook niet bij het VRT-personeel dat in hetzelfde gebouw werkt. Het is nog niet bekend of de medewerker deel uitmaakt van de balans van officiële besmettingen die vrijdag bekend werd gemaakt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, coronavirus, corona, besmetting

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni