Twee personen verdacht van beramen aanslagen in Brussel

© brusselnieuws.be
29/12/2015

In de afgelopen uren hebben verschillende huiszoekingen plaatsgevonden in Brussel, Vlaams-Brabant en de omgeving van Luik. Twee mensen zijn aangehouden. Zij worden verdacht van deelname aan een terreurgroep en voorbereiding van een aanslag. Ze zouden aanslagen in Brussel gepland hebben tijdens de eindejaarsfeesten.

Dat meldde de RTBF. Volgens de Franstalige openbare omroep zou er een verband zijn met het optrekken van het dreigingsniveau aan de Brusselse politiekantoren.

"Het onderzoek heeft aangetoond dat er ernstige aanwijzingen zijn dat er plannen waren om in Brussel op verschillende symbolische plaatsen aanslagen te plegen gedurende de eindejaarsfeesten", zegt het federale parket in een reactie rond 8 uur.

Zes mensen werden opgepakt voor verhoor. Vier werden weer vrijgelaten. De huiszoekingen hielden geen verband met de aanslagen in Parijs van 13 november.

'Leidend figuur terreurgroep'
Over de twee personen die werden aangehouden, klinkt het bij het parket: "De eerste is aangehouden wegens bedreiging met terroristische aanslagen, deelname aan de activiteiten van een terroristische groep als leidend figuur en het aanwerven van personen met het oog op het plegen van terroristische misdrijven. De tweede wegens bedreiging met terroristische aanslagen en deelname aan de activiteiten van een terroristische groep."

Tijdens de huiszoekingen werd onder meer informaticamateriaal, militaire trainingskledij en propagandamateriaal van IS gevonden dat grondig wordt onderzocht. Er zijn geen explosieven of wapens aangetroffen.

Het parket wil geen verdere informatie verstrekken.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het terreurniveau voor de politiekantoren in Brussel gisterenavond laat verhoogd van twee naar drie. Dat meldde Het Nieuwsblad. Aanleiding voor dat besluit zijn, volgens de krant, nieuwe concrete aanwijzingen voor een aanslag in en rond het politiegebouw nabij de Brusselse Grote Markt.

Bekijk hieronder ook de reportage van tvbrussel:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni