politiekantoor Kolenmarkt 3

Terreurniveau Brusselse politiekantoren verhoogd wegens 'concrete dreiging'

© Belga
29/12/2015

​Omdat er nieuwe, concrete aanwijzingen zijn voor een aanslag in en rond het hoofdcommissariaat van de politie bij de Brusselse Grote Markt, heeft Binnenlandse Zaken maandagavond laat beslist om het terreurniveau voor de Brusselse politiekantoren op te trekken van twee naar drie.

Dat stellen de kranten van het Mediahuis dinsdag.

In tegenstelling tot de rest van België was de terreurdreiging aan de politiekantoren de voorbije maanden op niveau twee gebleven. Maar zeker tot volgende week maandag, tot na Nieuwjaar dus, wordt dat nu opgevoerd.

Concreet betekent dat nog strengere bewaking en aangepaste openingsuren voor de politiekantoren. Bovendien zou het verhoogde dreigingsniveau ook gelden voor de militairen op straat.

Over de directe aanleiding van de maatregel is verder niet veel bekend, behalve dan dat de dreiging zeker niet rechtstreeks gelinkt is aan de aanslagen in Parijs.

Peter Mertens, de woordvoerder van het Crisiscentrum, wilde er niet veel over kwijt: "Er vond inderdaad een vergadering plaats. Die ging over de gebruikelijke opvolging van verschillende evaluaties van de terreurdreiging. Maar verder geven we geen inhoudelijke informatie."

Huiszoekingen en arrestaties
In de nacht van maandag op dinsdag en dinsdagochtend werden op verschillende plekken huiszoekingen uitgevoerd. Twee personen werden gearresteerd op verdenking van het voorbereiden van aanslagen in Brussel tijdens de eindejaarsfeesten. Of er een link is met het verhogen van de dreiging bij de politiekantoren, wil het parket voorlopig niet kwijt.

Dreigingsniveau 4 in Brussel

Wat zijn de gevolgen van het verhoogde dreigingsniveau in Brussel? En hoe staat het met het onderzoek? U leest er alles over in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Dreigingsniveau 4 in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni