Twee Rwandezen opgepakt in Brussel voor rol in genocide van 1994

© Belga
02/10/2020

De voorbije dagen zijn in Brussel en Henegouwen drie Rwandezen opgepakt omdat ze een rol zouden gespeeld hebben in de Rwandese genocide in 1994. Alledrie zijn ze in verdenking gesteld voor ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht en onder aanhoudingsbevel geplaatst. Eén van hen werd wel onder elektronisch toezicht geplaatst.

Dat meldt het weekblad Le Vif/L'Express en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket. Twee personen werden in Brussel opgepakt, een derde in Henegouwen. Twee hebben ook de Rwandese nationaliteit en de derde heeft de Belgische nationaliteit. Eén van de gearresteerden is Pierre Basabose, een voormalig lid van de zogenaamde Akazu, de dichte kring rond de toenmalige Rwandese president Juvénal Habyarimana.


De arrestaties kaderen in verschillende onderzoeken die het Belgisch federaal parket voert naar de genocide in Rwanda. De voorbije jaren werden in vijf assisenprocessen al negen verantwoordelijken voor de genocide in het Afrikaanse land veroordeeld. De laatste was Fabien Neretse, die veroordeeld werd tot 25 jaar gevangenisstraf voor verschillende moorden en moordpogingen die beschouwd werden als oorlogsmidaden en als genocidaire misdaden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , genocide in Rwanda

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni